Severina Vieru este o studentă din Chișinău care, momentan, învață în cadrul Facultății de Drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM). Este originară din orașul Ungheni și are o pasiune sinceră pentru cărțile lui Stephen King. Tânăra a devenit una dintre eroinele proiectului „Biblioteca cu Intenție” datorită scrisorii pe care a trimis-o redacției noastre.
Severina este pasionată de scrierea lui King. Tânăra recunoaște toate tehnicile de creație ale autorului, este la curent cu subiectele abordate în operele lui și dintre toate cărțile citite a reușit să îndrăgească o operă în mod special. Dacă ar alege dintre o carte sau un film, Severina ar da preferință paginilor scrise, dar recunoaște că în baza scrierilor lui King sunt și ecranizări bune.
Precursor al dragostei Severinei pentru activitatea lui Stephen King a fost filmul It. Suspansul, intriga, eroii memorabili sunt elementele care animează atenția cititorilor până la ultima filă. Tânăra este sigură că anume acest stil distinctiv evidențiază unicitatea scriiturii lui King și îl face ușor recognoscibil și adorat de mulțime.
Îmi place cum autorul conturează personajele. Fiecare are trăsăturile proprii și nu întâlnești un erou de multe ori. Toți sunt diferiți.
Dacă încă nu ești familiarizat(ă) cu opera lui King, este important să cunoști că romanele autorului fac parte din categoria science-fiction. Scriitorul abordează cel mai frecvent subiectul supranaturalului, adică excepționalului, miraculosului și incredibilului.
Supranaturalul este tema lui preferată. O abordează absolut genial. Nu pot să explic prin cuvinte cât de tare îmi place cum autorul descrie toate temele legate de fantome și case bântuite.
Pe lângă acelea enumerate mai sus, autorul utilizează în lucrările sale și subiectul violenței în familie. Deși primii ani de viață ai lui Stephen King au fost dificili, nu au existat incidente abuzive din partea părinților. Totuși, când autorul avea vârsta de doi ani, tatăl său a părăsit familia și de atunci nu s-a mai întors. Acest moment ar putea fi declanșatorul pentru care autorul utilizează frecvent subiectul violenței în familie.
Un alt fir roșu al cărților lui Stephen King sunt personajele care suferă de instabilitate psihică.
În alte opere, am observat că eroii sunt perfecți sau prea ideali, dar la King, istoria este mai interesantă și palpitantă când înțelegi că ceva nu-i în regulă cu personajul.
Eroul fictiv preferat al Severinei este Paul Sheldon din cartea Misery („Tortura”). Coincidență sau nu, dar Sheldon este un personaj din cartea favorită a tinerei. În această carte pe Severina a atras-o istoria parcursă de eroul fictiv. Acesta este înzestrat cu calități deosebite și se evidențiază dintre toți eroii creați vreodată de Stephen King.
Caracteristicile distinctive în scrierea lui King sunt următoarele:
# o descriere vastă. Lucrările „Carrie”, The Shining („Strălucirea”) și It sunt cele care evidențiază acest aspect cel mai mult;
# prezența detaliilor gotice. Cartea The Shining („Strălucirea”) este cel mai bun exemplu unde autorul utilizează cel mai des aceste detalii;
# personajele care dețin traume psihologice. Aici putem să-i evidențiem pe Henry Bowers [sociopat și sadist] și Trashcan Man („Omul gunoi”) [paranoic și schizofrenic].
Severina are o imaginație bogată care o ajută să parcurgă vizual toate scenele create de autor. Prin urmare, ceea ce o face să cumpere fiecare carte proaspăt lansată de King sunt descrierile detaliate. „Pe mine mă captează în cărțile lui Stephen King – descrierile. Pentru mulți asta este o problemă, dar pe mine mă intrigă. Toate aceste detalii descrise mă entuziasmează”, a spus tânăra.
Severina este o tânără de 19 ani care face parte din generația Z. Ea ne-a povestit că mulți cunoscuți de-ai ei sunt fanii acestui autor.
În jurul meu, practic toate persoanele pe care le cunosc citesc foarte mult Stephen King. Este atât de îndrăgit pentru felul lui de a fi, deoarece nu-i un autor care să scrie cărți la comandă sau că editura cere o lansare de carte. El scrie cărți doar atunci când are chef. Pentru mine asta-i extrem de interesant.
Autorul este iubit pentru eroii săi unici. Unul dintre personajele iconice create de către autor este clovnul din filmul It. Deși este un personaj negativ, clovnul a devenit celebru peste noapte fiind îndrăgit de o mulțime de oameni care au apreciat meticulozitatea creării personajului.
Chiar dacă romanele lui King abordează supranaturalul și excepționalul, toate tiparele exagerate sunt luate din viața reală. Autorul integrează problemele cotidiene: dependența de droguri, dependența de alcool etc. în caracteristicile personajelor creionate pe filele lui.
Filmele și cărțile de groază sunt în topul preferințelor pentru adolescenți și tineri, deoarece declanșează o serie de emoții și stări. Severina este pasionată de acest gen și recunoaște că a avut trăiri intense, dar niciodată frică, în legătură cu momentele sinistre descrise de King.
Am citit cartea The Shining, unde unul dintre personaje era un băiețel ce avea al șaselea simț și vede mai mult decât părinții lui. Aflat într-un hotel bântuit, a început să vadă fantomele tuturor persoanelor care s-au sinucis în acel loc. Scenele date chiar erau înfiorătoare, mi se făcea pielea de găină când lecturam.
Suspansul și intriga lui King sunt foarte bine construite, acestea treptat te aduc în momentul culminant. Pe parcursul povestirii, autorul amănunțit descrie fiecare detaliu, apoi câte puțin escaladează istoria spre „notele sale de soprano”.
Are finale absolut incredibile. În toate cărțile pe care le-am citit au existat întorsături de situație neașteptate. El treptat te include în poveste și adaugă la fiecare capitol câte o situație neprevăzută.
Deși se crede că scriitorii, în special cei care se aventurează în creionarea lumilor de groază, inventează totul singuri, King a scris inclusiv fiind inspirat de documentare sau lucruri bazate pe fapte reale.
Severina a ales foarte conștiincios scriitorul preferat. Înainte de a se aventura în lumea lui King, tânăra a citit biografia autorului și a privit mai multe interviuri. Aceasta, crede tânăra, o face să înțeleagă mai bine comportamentul, atitudinea și simbolurile prezentate de autor.
Dacă ar fi să ofere câteva recomandări, tânăra menționează că este imperios să priviți filmele It și Misery, care sunt cele mai bune ecranizări în baza operei lui King.
Pentru o experiență imersivă, recomand să ascultați versiunea audio a proiectului „Biblioteca cu Intenție”.
Amintim că #diez îți propune ca tu, cititorul nostru, să ne scrii pe poșta electronică [email protected], cu indicația denumirii proiectului respectiv, despre biblioteca ta de acasă și să ne povestești istoriile deosebite din spatele ei, iar noi te recompensăm pentru asta, în dependență de preferințele tale și posibilitățile noastre, cu bilete la teatru, cinematograf, concerte ori evenimente mondene din țară.
Mai multe detalii găsiți aici.
Preluat de la: diez.md