1538569525116.jpg

O expoziție reprezentată de lucrări caligrafice a impresionat ieri prin originalitatea tematicii, și anume cea vinicolă. Expoziția a spus „Mai mult decât cuvinte” la premiera creativă, în ajunul Zilei Naționale a Vinului.

Inițiativa a avut scopul de a face o paralelă între vinificație și scrisul caligrafic, ambele forme de artă, implicând transmitere de emoții, muncă manuală și o puternică amprentă a autorului asupra produsului finit. Expoziția a reunit cele mai reușite 30 de lucrări ale discipolilor școlii de caligrafie „Grafema” din Chișinău.

„COR este alături de pornirile bune din toate domeniile industriilor creative. Una dintre ele este caligrafia, o expresie a lucrului artistic manual care pornește de la scris și ajunge la pictură. Astăzi, alături de școala de caligrafie a studioului de design 43’Oz, ne intersectăm cu industria vinurilor. Începem să conectăm talentele artistice cu vinificatorii. Apare oportunitatea de colaborare și evoluție pentru ambele sectoare”, a susținut Olga Radu, președintele Asociației Industriilor Creative (COR).

Textele înșirate pe foaie cu multă iscusință și cerneală specială reprezintă termeni vinicoli sau fraze cel mai des atribuite vinului, iar măiestria cu care sunt conturate cuvintele par a fi adevărate tablouri de artă.

„Ne bucurăm că industria vinicolă devine un factor coagulator pentru alte sectoare ale economiei, inclusiv industriile creative, iar cu suportul „Wine of Moldova” sunt organizate tot mai multe evenimente culturale și artistice”, a menționat Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.

Vizitatorii vernisajului au rămas impresionați de demonstrația de tehnici de la caligraful Alexandr Codîmschii. Artistul a realizat o lucrare, folosind atât instrumente caligrafice tradiționale, cât și moderne. Tot el a povestit câte ceva din istoria stilului caligrafic, care, la fel ca și vinul, dintotdeauna a definit cultura unui popor.

„Caligrafia este o artă exclusiv manuală, iar tot ce este „handmade” este asociat cu un produs de calitate, un produs aristocratic, dacă vreți. Necesitatea de a o folosi apare de câte ori avem nevoie de imaginea unor cuvinte care să cuprindă o puternică încărcătură emoțională și să confere o expresie vizuală unică informației pe care dorim să o transmitem.

Acest instrument este destul de solicitat în crearea etichetelor pentru sticlele de vin, care sunt cartea de vizită a băuturii și au misiunea de a transmite mesajul vinificatorului către cei care îi vor savura produsul”, a menționat Alexandr Codîmschii, director la studioul de design „43Oz”.

Menționăm că evenimentul este organizat de Asociația Industriilor Creative (COR) și studioul de design „43Oz”, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate din Moldova și Asociația Micilor Producători de Vin și face parte din săptămâna „Culturii Vinului”, ce anticipează cea mai importantă sărbătoare pentru sectorul vitivinicol.

Expoziția „Mai mult decât cuVINte” este găzduită de hotelul „Casa Dacă” și va fi deschisă publicului până pe 13 octombrie curent.

Foto: Irina Caliman

Preluat de la: zugo.md