1-43.jpg
Cu toate că puțini știu despre asta, dar în Marea Britanie activează un centru de caritate pentru copiii din Moldova. Centrul Phoenix a fost înființat de Victoria Dunford, o cetățeană a Republicii Moldova, care ulterior, pentru activitățile sale de voluntariat a fost decorată de regina Marii Britanii. Întru susținerea activității acestui centru, o echipă de alcătuită din cinci tineri maratoniști moldoveni participă la diverse curse. Cea mai dificilă distanță a avut loc în Andorra, iar cea mai recentă a fost în orașul Colchester din Marea Britanie. 

La echipa de trei maratoniști, despre care am scris anterior, care promovează voluntariatul în Marea Britanie, la semimaratonul din Colchester li s-au alăturat încă doi conaționali. Cei cinci moldoveni: Alexandru Soltan, Constantin Urschi, Alex Viziri, Ion Zamfir și Alexandru Pînzaru au alergat 21 de kilometri pentru o cauză nobilă.2

„În Moldova mulți copii cu dizabilități suferă. Irina face parte din această categorie. Înainte de a veni la Centrul Phoenix, își petrecea cea mai mare parte a timpului într-un scaun cu rotile, într-o cameră mică, cu condiții proaste și fără contact cu lumea exterioară. Acum, de când a început să frecventeze centrul, tânăra este entuziasmată ori de câte ori iese din casă. Ba mai mult, are și prieteni cu care adesea vorbește la telefon. Centrul Phoenix ia dat o șansă nouă”, menționează tinerii justificând fapta pentru care participă la maratoane.

 Crossfit, box și sala de forță sau regimul antrenamentelor pentru maraton

Echipa participă de regulă la curse cu obstacole, care sunt mai dificile decât maratoanele. „Pe lângă faptul că trebuie să ai un „cardio” dezvoltat, trebuie și să fii într-o stare fizică bună”. Tinerii exersează săptămânal crossfit, box și sala de forță. De asemenea, maratoniștii au și o dietă echilibrată. „În mediu, facem patru luni de sport înainte de cursă și sport zilnic cu două săptămâni înainte de cursă”.

2

În Andorra maratoniștii au alergat distanța totală de 42 km cu 56 obstacole. Tinerii au făcut cursa propusă într-un interval de 13 ore. „Cea mai grea parte din această cursă a fost faptul că traseul cursei era prin zona muntoasă al Andorrei, acolo era un resort de ski”. Maratoniștii menționează că dealurile acoperite cu pietre și zăpadă, izvoarele cu apă rece îți tăiau respirația. „Cel mai dificil obstacol a fost urcarea la deal cu o „cărămidă de cement” pe o distanță de 3km”.

Această cursă era mai dificlă, deoarece până la acel moment tinerii nu au alergat distanțe mai mari decât 23km cu obstacole.

Află mai multe despre tinerii maratoniști dintr-un material anterior.

Preluat de la: diez.md