modă.jpg
Tineri talentați, profesioniști ambițioși și un public încântat au adus culoare serii de luni. Fotografii, împreună cu brandurile autohtone, au dezvăluit publicului ce înseamnă Fashion Photography, cu ajutorul unei expoziții inedite.

Prima ediție a concursului „ZIP Fashion Photography Contest” a invitat toți fotografii din țară la o provocare. Timp de două zile, aceștia au creat o lucrare fotografică, în colaborare cu brandurile autohtone „Din Inimă”.  Dintre toate fotografiile înscrise în concurs, 30 cele mai reușite au fost expuse luni, 3 iulie, în ultima zi a concursului la Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”. Fotografiile au fost apreciate de juriu național și internațional și de spectatori, iar ulterior câștigătorii au fost premiați în cele 3 categorii: fotografi profesioniști, începători și alegerea publicului.

title865508864Oxana Berzan, managera proiectului, ne-a povestit despre scopul evenimentului: „S-a născut din necesitatea de a crea un concurs, care să aibă drept scop identificarea și promovarea tinerilor artiști, care activează în domeniul fotografiei fashion. O altă idee a fost să facilităm colaborarea dintre designeri și fotografi”. Proiectul a întâlnit și unele dificultăți, peste care însă organizatorii au trecut cu brio: „Dacă pentru fotografi concursul a fost o provocare, pentru că ei au avut timp de două zile să realizeze două concepte artistice, pentru noi a fost exact aceeași provocare, pentru că noi am avut mai puțin de o zi să organizăm toată expoziția la cel mai înalt nivel”.

 

doina-nistor_9540956Organizarea concursului a fost reușita Centrului de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse” cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova. Directoarea proiectului, Doina Nistor: „Pentru ca „Fashion Photography” să fie reușit, trebuie să redea filozofia brandului. Atunci când recunosc articolul și înțeleg că brandul acesta este legat de conceptul urban sau e legat de conceptul de promovare a modei pentru tineri și acestea se regăsesc în imagini, atunci înseamnă că cel puțin jumătate din job e reușit. Acestea nu sunt fotografii de produs, acestea sunt fotografii de imagine, bineînțeles că trebuie să comunice valorile brandului și să creeze o anumită dispoziție, o asociere a consumatorului cu acest brand”.

title58943084Vernisajul a fost apreciat atât de public, cât și de juriu din țară și din străinătate. Despre criteriile și de apreciere, ne-a zis în detalii Iuliana Mămăligă, una din jurații serii: „Au fost patru criterii de jurizare: creativitatea, originalitatea, compoziția, calitatea de ansamblu. Spre marea mea surprindere e că fotografia de fashion, în Republica Moldova, este pe calea cea dreaptă. Chiar și la categoria profesioniști, sunt fotografi destul de tineri, dar care au niște lucrări foarte frumoase. M-a bucurat faptul că am avut opțiuni de alegere atât la profesioniști, cât și la categoria amatori”.

 

După o jurizare amănunțită și o alegere dificilă, au fost stabiliți câștigătorii concursului:

Alegerea Publicului: Diana Bodnarenco

Diana Bodnarenco - Simpatia Publicului

Categoria Începători

Locul 3: Daniela Parvan

Parvan Daniela - Locul 3 Categoria Incepatori

Locul 2: Iurie Spînu

Spînu Iurie - Locul 2 Categoria Începatori

 

Locul 1: Nadejda Glovațcaia

Glovatcaia Nadeja - Grand Prix Categoria Incepatori

Categoria Profesioniști

Locul 3: Vadim Putregai

Putregai Vadim - Locul 3 Categoria Profesionisti

Locul 2: Ion Alexandru Pleș

Ion Ples Alexandru - Locul 2 Categoria Profesionisti

Locul 1: Victoria Wonka

Tutuescu (Wonka) Victoria - Grand Prix Categoria Profesionisti

„Doream să fac o astfel de lucrare, care să îmi placă în primul rând mie, deoarece sunt foarte critică față de lucrările mele, rar când îmi place întru totul ceea ce fac și credeam că important e să îmi iasă ceva ce mă va satisface pe mine și în final, pare a fi bunicică lucrarea”, spune Victoria. Pentru viitorii fotografi și pentru cei începători, câștigătoarea a venit cu un sfat: „Încercați să fiți voi înșivă, faceți ceea ce vă place și să creșteți, cu siguranță, mereu să vă dezvoltați, să învățați ceva nou,  să tindeți la ceva mai mult.”

Victoria va beneficia de trei masterclass-uri individuale în Fashion Photography, oferite de „Studio1”, din Ucraina, două masterclass-uri individuale în Editarea pozelor. Câștigătorul categoriei Începători va avea posibilitatea să frecventeze un masterclass individual în Fashion Photography și două în editarea pozelor.  Toate fotografiile câștigătoare vor avea posibilitatea să fie plasate în vitrinele magazinelor „Din Inimă” și să-și facă apariția pe paginile revistei VIP Magazin.

Cât despre viitoarele proiecte, organizatorii asigură ca va fi și o a doua ediție: „Ceea ce pregătim în continuare va fi un nou concurs, o nouă provocare, dar deja pentru cei care sunt pasionați de vitrinistică și merchandising, iarăși un concept născut din necesitatea brandurilor autohtone de a cunoaște tineri talentați, care și-ar dori, au capacitatea și abilitățile, sunt foarte creativi și ar putea să creeze lucrări artistice foarte fine în realizarea vitrinelor”, zice Oxana Berzan pentru diez.

Concursul a fost organizat de Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse” în colaborare cu School of Modern Photography „STUDIO1” (Ucraina), revista VIP Magazin și Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida).

DSC00033 DSC00105 DSC00160

Autoare: Liuba Țobenco

Preluat de la: diez.md