aD02ZmQzMmM0YjI4OTU4YzIzZjdlNzVmNGUxNWRmNWI4MA.thumb_.jpg
Aproape 650 de afgani au fost evacuați din Kabul într-un singur transport, cu un avion militar american C-17 Globemaster III. Poza s-a viralizat pe internet, încă una din imaginile emblematice ale crizei pe care o trăiesc afganii care vor să fugă din țară după ocupația talibană. Capacitatea normală de transport de personal a avionului este de peste patru ori mai mică.

Sute de oameni înghesuiți unii în alții, pe jos, pe toată lungimea avionului – așa a arătat interiorul unui C-17 Globemaster III care a decolat de la Kabul, plin cu afgani care voiau să părăsească țara.

Defense One, care a publicat poza, scrie că nu se intenționa evacuarea atâtor oameni într-un singur transport, însă afganii pur și simplu s-au tras unii pe alții înăuntru prin rampa deschisă a avionului.

<!–

–> <!–

–>

În loc să-i oblige să coboare, „echipajul a decis să decoleze. Aproximativ 640 de afgani au coborât din avion la destinație”, a declarat un oficial pentru Defense One.

Avionul a zburat duminică, 15 august, de la Kabul în Qatar, mai menționează site-ul Defense One.

Reiterăm că ofensiva talibanilor a început în luna mai 2021. Pe 6 august, aceștia au luat controlul asupra primei provincii, după care au urmat mai multe districte și provincii. Până acum, Kabul rămăsese singurul mare oraș afgan controlat de guvern.

Situația din Afganistan s-a agravat în legătură cu retragerea forțelor armate internaționale din republică. În acest context, talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan duminică, după ce trupele insurgenților au reușit să pătrundă în capitala Kabul. Guvernul afgan susținut de forțele occidentale s-a prăbușit cu rapiditate după o serie de ofensive puternice ale talibanilor, iar președintele țării, Ashraf Ghani, s-a refugiat într-o țară vecină înainte de ca talibanii să ajungă în Kabul.

Preluat de la: diez.md