DSC_0559-e1487951932167.jpg
Are 20 de ani, este campioana Ucrainei la strip-plastică, este traineră de trei ani și planifică să își deschidă în viitor o școală de dans. Vorbim despre Antonina Goloseeva, o tânără care este admirată și criticată în aceeași măsură.

Cariera în lumea dansului a început-o pe când era în clasa întâi, iar mama sa a dus-o la dansuri pentru a-i corecta postura. De atunci viața sa a căpătat un alt sens. Șase ani a făcut dansuri sportive la Codreanca, iar după o pauză de trei ani și un an de căutare s-a regăsit în stilul de strip plastică. Își amintește că a început să facă strip plastică întâmplător. „Am mers la cursuri de Go-go, un stil popular pe atunci, dar după o oră nu am rămas mulțumită, simțeam să lipsește ceva, mi s-a propus să rămân la o lecție de strip plastică și am rămas.”

I-a plăcut stilul de dans și a început să se perfecționeze, iar după ce a „stors” tot ce se putea din Moldova, a plecat la mai multe master-class-uri din Ucraina și Rusia. „Nu pot spune că am avut un singur profesor, care să-mi fi spus ce să fac și ce nu, am învățat câte puțin de la fiecare profesionist pe care l-am întâlnit, cei mai buni coregrafi și dansatori din Rusia și Ucraina.”

 

De la 17 ani a început să fie ea însăși trainer de strip-plastică, un vis pe care îl avea din copilărie. „Mereu am avut traineri frumoși, îmi plăcea că arătau foarte bine, ca niște zâne, și emanau forță. Acest contrast dintre feminitate și putere mă fascina și doream și eu să fiu ca ele”, mărturisește Antonina.

Are eleve de toate vârstele, iar cea mai vârstnică a fost la clasa de strip-plastică, o doamnă de 54 de ani. Ne spune că pentru a începe să faci strip plastică niciodată nu e târziu, contează voința și plasticitatea corpului. „Vin domnișoare de 30 de ani care pot face cu ușurință mișcările, chiar și șpagatul, iar altele mai tinere însușesc mișcările mai greu”, explică Antonina.

În calitate de dansatoare de strip plastică a devenit cunoscută la nivel internațional. Este dublă campioană a Ucrainei la acest tip de dans, iar de curând a evoluat și la Românii au Talent. „În acest an una dintre elevele mele a luat locul I. Paradoxal, dar la acest tip de dans în Ucraina campioane sunt moldovencele”, ne spune zâmbind Antonina.

 

Tânăra spune că în Moldova nu este o școală de strip-dans, iar societatea este una stereotipizată. „Eu mă lupt cu aceste stereotipuri, dar unei lumi întregi nu îi poți demonstra că strip plastica și striptease sunt două lucruri diferite.” Ea ne spune că dansurile sunt diferite și de exemplu în strip plastică este interzis să te dezbraci, să te atingi în zone erogene, iar la concursuri primești descalificare pentru astfel de mișcări.

De aici vine și unul din principiile de care se conduce în activitatea sa. „Eu niciodată nu voi evolua în cluburi. Eu evoluez doar pe scenă și nu vreau ca strip plastica să fie asociată cu dansurile de club. Un alt principiu este că la concursuri niciodată nu creez stare de disconfort concurenților. Și niciodată nu mă asociez cu profesori cu o reputație dubioasă, nu vreau să-mi stric propria reputație și nu lucrez cu ei și încerc să nu mă intersectez.”

În general ne povestește că reacția oamenilor față de activitatea ei este diferită, unii o admiră, alții o critică, dar pentru ea contează părerea profesioniștilor, nu a societății. „Părerea unor maeștri din domeniu, care au succese și critică constructiv, este importantă, pe aceasta și o iau în considerare.”

Și unii dintre cei care vor să-și lege viața cu acest tip de dans se ciocnesc de părerile din societate, dar Antonina ne spune că e important ca aceștia să înțeleagă că „indiferent ce faci, moralitatea nu depinde de dans sau profesie, doar de sine”. O altă temere pe care a întâlnit-o la elevele sale este părerea că nu le va reuși, dar ea spune că totul se învață. „E important să lucreze, iar greșelile arată că ești pe calea cea bună, că tu faci ceva, că încerci, iar peste un timp vei reuși.”

 

Ea spune că cea mai importantă calitate pentru un dansator este voința. Având o voință puternică, poți face față efortului fizic, dezamăgirilor, căci dansul nu presupune doar victorii și succese. De asemenea, e important să fii străduitor și orientat spre rezultat. O altă calitate pe care o consideră indispensabilă este carisma.

În prezent, viața și-o împarte între două orașe – Chișinău și Odesa, unde are un ONG – „Odessa Mama” și face diverse acte de caritate, în special activitatea organizației este orientată spre sportivi. Viitorul însă și-l vede în Moldova, căci, spune ea, aici este mult de lucru în domeniul strip-plasticii. „Aici avem o mulțime de oameni talentați, foarte buni dansatori. Aici ai cu cine și cu ce să lucrezi.” Își dorește să creeze o Federație a dansatorilor din domeniu și să-și deschidă propria școală.

Acum, Antonina studiază coreografia și face primii pași în cariera de jurat. De curând a obținut dreptul de a juriza la diverse concursuri și spune că această muncă nu este chiar atât de dificilă, dansatorii buni se recunosc din prima secundă. În viață spune că e important să lucrezi asupra ta, să te auto-depășești și să nu cauți motive pentru ca să amâni sau să nu faci un lucru, ci pur și simplu să-l faci.

 

Preluat de la: Diez.md