ipiccy_image-46.jpg
Pe Anna Tcacenco am întâlnit-o la etajul șase al hotelului Turist din Chișinău. După ce am trecut pe lângă hostess, am urcat cu ascensorul din clădire, am mers pe un hol pe jumătate întunecat cu nuanțe de roșu, uite că în sfârșit am ajuns la ușa care îmi trebuia. Bat și întru. Primul lucru ce-l simt în spațiu este mirosul de bețișoare parfumate, iar apoi observ și o nuanță mică de fum lăsată de ele în cameră. Aici o cunosc pe Anna, o tânără de 26 de ani din Moldova, care a fondat brandul de lenjerie intimă pentru femei „Aurore”.

„Hobbyul și activitatea mea este crearea lenjeriei de corp”

Anna și-a făcut studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, unde a învățat Ingineria produselor textile și din piele. La facultate nu i s-a predat tehnica de realizare a lenjeriei intime. Astfel, în anul IV de universitate, a început de una singură să o studieze, iar ulterior, să pună totul în practică. „Acesta era hobbyul meu. În general, îmi plăcea să cos, doar că pentru mine.”

Mica afacere a început, tot atunci, cu patru ani în urmă, însă tânăra coase de aproape opt ani. Ea ne-a povestit că ideea a început de la trendul, încă de atunci, pentru produsele din dantelă și bralette. „Tot Pinterest-ul era plin de imagini cu acestea, respectiv și eu am vrut să încerc să le creez. Mie îmi era interesant cum tehnic ele erau realizate, căci cum să coși o haină eu știam, dar cum să faci de la zero o lenjerie intimă îmi era neclar. Aici se utilizează alt material și altă procedură de prelucrare. Mi-a stârnit interesul și am început pe toate acestea să le studiez.”

În procesul de informare și de creare a înțeles că în societatea noastră există o mare problemă – un fel de „analfabetism” al modului în care fetele poartă și își aleg lenjeria intimă de corp. „De obicei, fetele se orientează mai bine în haine decât în mărimile și nuanțele unei lenjerii.” Astfel, Anna a vrut să se lămurească în toate.

Sursă: Anna Tcacenco

Tânăra spune că își dorea să asocieze brandul său cu cosmosul, universul și zeițele. Astfel, mult timp nu a putut să inventeze o denumire, însă datorită unui prieten a găsit-o. „Pe de o parte, în limba latină aurore înseamnă aurora boreală, iar pe de altă parte, aceasta înseamnă și zeița zorilor.” I-a plăcut atât de mult numele ales pentru brand, încât unele colecții de lenjerie intimă pe care le face au fost denumite după diverse constelații, așa precum „Cassiopeia”.


Sursă: Anna Tcacenco

Sursă: Anna Tcacenco

Tânăra spune că din cauză că-i place ce face, nu îi este greu să lucreze în acest segment al industriei ușoare. Totuși, există și momente mai dificile, așa precum găsirea materialului potrivit sau insuficiența unor informații despre tehnicile de prelucrare. „Mie îmi place să lucrez cu femeile, îmi place să contactez cu ele, așa că mai mult simt o plăcere de la lucrul pe care îl fac.” La fel, Anna povestește că îi place că prin activitatea sa poate să crească încrederea de sine a fetelor și să le ajute să-și aleagă setul perfect pentru ele.

La Aurore, fiecare set se coase după parametrii individuali ai clientei, totul este personalizat după dorințele acesteia, așa precum culoarea și textura. „Aproape devii deținătorul unui produs unic”, a menționat tânăra. Totuși, nu toate seturile se potrivesc cu fiecare tip de siluetă. Prin urmare, fetele primesc recomandări pentru un model de lenjerie care este cel mai potrivit pentru ele.

Materialele din care sunt cusute seturile de lenjerie intimă sunt dantela, tricotajul, bumbacul și muslimul.

Echipa Annei este mică. Are o ajutoare, însă ea mai mult coase costumele de baie. De asemenea, îi oferă o mână de ajutor atunci când este un flux mai mare de comenzi. În general, Anna se ocupă de toată producerea și realizarea lenjeriei intime. „În special îmi place dacă este o comandă mai neobișnuită, iubesc să mă gândesc la detalii.” La fel, în echipa ei există o fată care o ajută cu promovarea pe rețelele sociale.


Sursă: Anna Tcacenco

Îi place să fie proprietara unei mici afaceri, dar își dorește să crească în continuare. Visează la o încăpere mai mare, la un showroom, la mai mulți oameni în echipă și la un etaj mai jos al clădiri. „Îmi place că lucrez pentru mine și nu pentru cineva. Îmi place acest proces în care ceva inventez și pot apărea diferite încercări pe care trebuie să le confrunt.” 

„Pentru mine e un fel de artă crearea lenjeriei intime pentru femei”

„Urmăresc ce produc brandurile de nivel mondial și încerc să le adaptez la cerințele clientelor mele. Uneori chiar ele devin un ajutor la crearea unui model nou.” Totuși, tânăra menționează că să te orientezi în totalitate pe părerea clienților nu este cea mai bună strategie, căci totul este mai complex. În experiența ei a mai avut cazuri când un set de lenjerie, inițial, nu a fost apreciată de către urmăritoarele paginii sale, după care acest model a devenit unul dintre cele mai populare produse.

Care sunt preferințele moldovencelor

După observația Annei, fetele noastre se împart în două tabere, cele care cumpără lenjerie de corp pentru o ocazie mai specială și astfel preferă o culoare mai închisă, așa precum negrul, cu elemente de dantelă, portjartiere sau sclipici, și cele care cumpără o lenjerie de corp de bază, în culori neutre, așa precum alb ori bej închis, fără ceșcuțe ori osul de la sutien.

Spargem stereotipuri! Anna a povestit că bărbații cumpără și ei lenjerie intimă, doar că pentru iubitele lor. „Uneori ei vin pregătiți și știu exact ce își doresc, alteori ei nu cunosc și se orientează după fotografia iubitei lor. De obicei, cei care știu exact ce își doresc, își întreabă iubita ori întrebă prietenele iubitei sale. La fel, ei mai pot fotografia eticheta de pe lenjeria intimă a ei.”


Sursă: Anna Tcacenco

Pe parcursul timpului în care lucrează în acest domeniu, a reușit să primească foarte mult mesaje de mulțumire de la fetele care și-au exprimat recunoștința pentru faptul că lenjeria a reușit să influențeze într-o măsură încrederea în sine, în special i-au scris doamnele după naștere. „Mie îmi este foarte plăcut acest fapt, simt că fac o misiune importantă printr-un lucru aparent atât de banal. Pot să arăt fetelor cât sunt ele de minunate, indiferent de cum acestea arată, vorbim despre greutate, forme, vârstă etc.”

Speră că mai multe branduri o să promoveze ideea unei diversități în frumusețea femeii. „Majoritatea producătorilor la sesiunea foto scot în evidență mărimea S, maximum mărimea M, iar modelele au corpuri perfecte. Acest lucru este foarte trist, deoarece când fata dorește să-și aleagă o haină, ea se uită la aceste mărimi și își spune că asta nu-i pentru ea. De aceea îmi place să arăt siluete diferite și să aduc spre femei gândul că al lor corp este la fel de frumos și că pentru el la fel se poate de ales ceva atât de frumos.”

Micile branduri mai mult vorbesc despre identitatea proprie, despre diversitatea corpurilor, iar brandurile mari nu prea valorifică aceste idei

Prin ceea ce creează și face, Anna vrea să spună tuturor fetelor că sunt minunate. „Eu tot am avut momente când am fost supusă stereotipurilor. Vergeturile, coșurile, celulita, kilogramele în plus – astea sunt banalități. Nu trebuie să așteptați momentul când te vei schimba.”

O lingerie aleasă bine este importantă, pentru că aceasta îți oferă o comoditate în viața ta de zi cu zi și te poți simți mult mai bine cu tine. O lenjerie intimă bine aleasă îți poate oferi un pic mai mult curaj, te poate face să te simți ușoară și mai încredințată în sine. Tânăra încurajează consumatorul să cumpere de la brandurile mici, fiindcă producătorii locali pun mai mult suflet în ceea ce fac.

Mult timp afacerea a activat în mediul online, lucru ce nu era foarte comod și accesibil, deoarece cumpărătorii nu puteau să vină și să probeze produsele oferite. Astăzi există această posibilitate. Atelierul este deschis de la ora 11.00 până la ora 19.00.


Sursă: Anna Tcacenco

Activitatea tinerei o puteți urmări pe pagina de Instagram.

Preluat de la: diez.md