1537516724400.jpg

Un fermier din Republica Moldova a reușit să cultive, într-un mediu experimental, mere cu pulpa roșie după ce, anterior, a creat un soi de nuci cu miez de culoarea rubinului, numindu-le temporar „Rubin”.

Oleg Târsână, președintele Uniunii asociațiilor producătorilor de culturi nucifere (UAPCN), a dezvăluit, pentru agrobiznes.md, că varietatea dată a fost obținută prin încrucișarea dintre genitori de la planta mamă cu tendința spre miezul roșu.

„Varietatea de mere cu miezul roșu a fost obținută printr-o încrucișare făcută în anul 2009. Au fost testați circa 100 de hibrizi dintre care am selectat și altoit doar 4.

(…) Miezul este de culoarea roșie pronunțat până la camera seminală. Are o textură foarte plăcută, crocantă și o aromă deosebită. De regulă, soiurile de măr cu miezul roșu sunt foarte acide, însă soiul pe care îl prezentăm are un gust echilibrat”, a dezvăluit acesta.

De menționat că merele au fost cultivate într-o parcelă experimentală, iar în primăvară va începe studiul în livadă. Târsână afirmă că acesta este un soi de nișă, respectiv nu crede că ar exista interes pentru ca aceste mere să fie cultivate pe o suprafață mare de pământ.

Merele cu pulpă roșie sunt printre cele mai noi tendințe în livezile din Europa, soiul primind numele de MV04 sau „Biored”. În țara vecină – România – acest soi de mere a devenit popular, fiind utilizate pentru sucuri sau chipsuri din măr, potrivit agrointel.ro.Totuși, pulpa pe care reușesc ei s-o cultive este acrișoară și nu dulce ca în cazul celor cultivate în Republica Moldova.

Sursa foto: Pepiniera Voinesti via Facebook

Preluat de la: zugo.md