Alexandru Craevschi locuiește de doi ani în orașul Sendai din nord-estul Japoniei, unde își urmează studiile de licență în chimie. În această perioadă, tânărul a avut posibilitatea să exploreze îndeaproape bucătăria japoneză și să înțeleagă cât de important este aspectul bucatelor pentru localnici. Totodată, a trăit mai multe experiențe culinare interesante, reușind să încerce diverse feluri de mâncare autentice, inclusiv sushi, curry, ramen și aburasoba.
Tânărul a ajuns să-și continue studiile în Japonia după ce a câștigat o bursă oferită de Ministerul Educației din această țară. Într-un interviu acordat pentru #diez, studentul ne-a relatat mai multe despre procesul de obținere a bursei, despre specificul studiilor asiatice și ce a reușit să descopere privind cultura japoneză.
De această dată însă, Alexandru ne-a povestit despre bucătăria japoneză. Potrivit lui aceasta se concentrează pe interacțiunea dintre om și mâncare, punând accent atât pe sănătatea corpului, cât și pe plăcerea adusă de alimente.
„Atenție specială se oferă texturilor, calității ingredientelor, clarității și echilibrului de gusturi. Adesea, felurile de mâncare sunt foarte simple, pentru a pune în evidență gustul natural al ingredientelor”, afirmă tânărul. Câteva exemple pe care le-a enumerat în acest sens sunt: țiparul servit pe orez alb, katsudon – un preparat format din file de porc învelit în fulgi crocanți – și natto – boabe de soia fermentate. Despre ultimul Alexandru a zis că este apreciat pentru beneficiile sale asupra organismului, având efecte pozitive asupra ficatului, vaselor sangvine și chiar asupra aspectului pielii.”
Un lucru curios pe care l-a aflat tânărul locuind în Japonia este că „aspectul bucatelor și aranjarea acestora sunt deosebit de importante pentru localnici”. Respectiv, combinația culorilor joacă un rol-cheie în acest sens, patru considerându-se esențiale: alb (orez), galben și roșu (legume, pește, ou și carne) și verde (verdețuri).
De asemenea, Alexandru a descoperit și o regulă „importantă pentru japonezi” privind consumul de alimente – necesitatea de a mânca până la 80 % din capacitate, pentru a nu-și supraîncărca organismul. Această tradiție este cunoscută sub numele de Hara Hachi Bu și are rădăcini în filosofia zen. Se consideră că respectarea sa contribuie la o viață mai lungă și sănătoasă.
Printre felurile de mâncare pe care preferă să le savureze japonezii zi de zi se numără orezul fiert, servit cu file de pește copt, supa, în special miso, carnea pregătită în diferite moduri și salatele. Bucatele uleioase sunt evitate în mare parte, mai ales din motiv că se consideră mai greu a fi pregătite acasă. În localuri însă, mâncarea prăjită este destul de populară, fiind considerată un guilty pleasure.
„Printre primele feluri de mâncare pe care le-am gustat când am ajuns în Japonia au fost ramenul, care nu prea m-a impresionat dacă să fiu sincer, sushi locale, pe care le prefer datorită simplității lor și a posibilității de a savura peștele, și curry. În primul an, nefiind încă familiarizat cu bucatele japoneze, mâncam curry în fiecare zi. Acesta este un sos condimentat cu legume și carne tăiată subțire care se servește cu orez.”
Preparatul japonez care l-a impresionat cel mai mult pe Alexandru este aburasoba – o variantă îmbunătățită a ramenului, după părerea lui. Acesta constă din tăieței serviți în ulei picant, cu muguri de bambus murat, ou semifiert, ceapă verde sau alge și piept de porc prăjit. „L-am gustat împreună cu prietenii de la universitate după o zi de aventuri prin oraș. Acest fel fusese încheierea perfectă pentru acea zi și îmi trezește amintiri frumoase de fiecare dată când am ocazia să-l mănânc”, povestește el.
Deși nu a încercat încă să pregătească aburasoba acasă, Alexandru spune că mâncarea japoneză este, în general, ușor de pregătit dacă urmezi instrucțiunile. Provocatoare poate fi doar partea cu alegerea ingredientelor și faptul că unele bucate necesită mai mult timp de pregătire, în special atunci când este vorba despre obținerea unei texturi perfecte.
„Nu am găsit localuri care să servească aburasoba în Moldova, dar pot recomanda restaurantul SAYHI. Aici se servește ramen adaptat gusturilor moldovenilor. Mâncarea tradițională japoneză are un gust prea diferit de mâncarea cu care noi suntem obișnuiți, de aceea consider că această adaptare este necesară pentru o familiarizare confortabilă.”
În ceea ce privește felurile de mâncare specifice Japoniei, pe care Alexandru le-a gustat și nu a rămas încântat sunt tăiețeii soba reci, făcuți din hrișcă, serviți cu piure de ridiche și bulion de pește: „Probabil nu mi-a plăcut pentru că e o combinație din toate bucatele care nu-mi plăceau în copilărie”.
În schimb, tânărul ar vrea numaidecât să guste steak de vită A5. Potrivit lui, Japonia este faimoasă pentru calitatea vitei de marmură, de aceea e foarte curios să vadă cât de diferită este aceasta de cea obișnuită.
Despre deserturi Alexandru spune că acestea sunt delicate, puhave și nu foarte dulci, ceea ce se potrivește cu preferințele asiatice. Fără prea mult zahăr sunt și băuturile, cele mai populare find ceaiurile verzi și cele de orz.
La un festival internațional de mâncare, organizat în cadrul universității în care studiază, Alexandru o avut ocazia să le prezinte localnicilor o parte din cultura culinară moldovenească. Astfel, tânărul a gătit papanași cu gem de afine și frișcă. „Din păcate, am fost nevoit să ajustez rețeta pentru cream cheese, brânza de vaci fiind dificil de găsit în Japonia. Cu toate acestea, papanașii au fost foarte populari și am reușit să vând întreaga cantitate, adică circa 150 de porții, în mai puțin de două ore!”
Ingrediente necesare
Pentru sos:
# 4 lingurițe de ulei de susan;
# 2 lingurițe de sos pentru ciuperci;
# 1/2 linguriță pudră de supă de ciuperci;
# 2 linguri de sos de soia;
# 1 linguriță de zahăr;
# 1 linguriță de oțet de orez;
# 2-3 lingurițe doubanjiang (pastă de fasole chinezească, ardei iute, soia, sare și făină).
Pentru servire: 2 porții de orice tip de tăiței ramen, fierți (280-300 g).
Topping-uri:
# ceapă verde;
# alge marine;
# semințe de susan;
# aburaage (felii de tofu prăjite);
# bucăți de tofu prăjite;
# tofu copt;
# muguri de bambus;
# ciuperci shiitake;
# tenkasu (bucăți crocante de aluat de făină prăjite);
# ciuperci „urechi de lemn”;
# ciuperci enoki.
Pasul #1: adăugați toate ingredientele pentru sos într-un castron și amestecați până când consistența se omogenizează.
Pasul #2: adăugați tăiețeii ramen fierți și amestecați până când sunt bine acoperiți.
Pasul #3: adăugați topping-urile dorite și serviți cu plăcere!
Timp total de pregătire: cinci minute
Randament: o porție
Rețeta a fost preluată de pe site-ul okonomikitchen.com.
Preluat de la: diez.md