Astfel, dintre cele 132 de țări analizate Republica Moldova a ocupat locul 56, urcând opt poziții comparativ cu rezultatele înregistrate în anul 2021, când s-a clasat pe locul 64. Totodată, amintim că în anul 2020, Republica Moldova a ocupat locul 59.
În 2022, Potrivit Global Innovation Index, cele mai mici rezultate obținute de Republica Moldova au fost înregistrate în domeniile „instituții” și „infrastructură” iar cele mai bune rezultate au fost înregistrate la capitolul „rezultate creative” și „cunoștințe și rezultate în tehnologie”.
Totodată, România s-a clasat pe locul 49, excelând la capitolul „infrastructură” și totodată întâmpinând dificultăți la capitolul „instituții” și „cunoștințe și rezultate în tehnologie”. Ucraina s-a clasat pe locul 57, cu cele mai mici rezultate la capitolul „instituții” și „rafinamentul pieței” și cele mai bune rezultate la „cunoștințe și rezultate în tehnologie”.
De asemenea, potrivit raportului, Republica Moldova, India, Kenya și Vietnam continuă să înregistreze recordul creșterii coeficientului în domeniul inovației pentru pentru al 12-lea an consecutiv. În acest clasament este inclusă și Ucraina, cu un parcurs de dezvoltare continuă de 10 ani consecutiv.
Indicele Global al Inovației 2022 a studiat 132 de țări din întreaga lume, folosind 80 de indicatori printre care: capitalul uman și de cercetare, infrastructura, creditele, investițiile, interconexiunile, inovarea, rezultatele activității creative și altele.
Clasamentul indicelui global este publicat anual din 2007 și este realizat de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, Universitatea Cornell (SUA) și școala franceză de management Insead.
Scopul realizării acestui raport este de a familiariza publicul cu toate noutățile în materie de inovații care apar în societate și de a aborda acest domeniu dincolo de mecanismele tradiționale de inovare, precum cheltuielile ce țin de cercetare și dezvoltare.
Preluat de la: diez.md