FotoJet-6.jpg
Pe 6 august 2022 se împlinesc 77 de ani de când avionul american Enola Gay a lansat bomba atomică Little Boy asupra orașului japonez Hiroshima, acesta fiind primul atac de acest fel din lume.

Explozia a ucis imediat aproximativ 80 000 de oameni, iar alte zeci de mii de persoane au decedat mai târziu din cauza expunerii la radiații.

Trei zile mai târziu, un al doilea B-29 a aruncat o altă bombă atomică americană numită Fat Man asupra Nagasaki. Bomba a explodat la ora 11.02 peste valea îngustă Urakami, la nord-vest de centrul orașului Nagasaki. Dintre cei 286 000 de oameni care locuiau în Nagasaki la momentul exploziei, 74 000 au fost uciși și alți 75 000 au suferit răni grave.

Împăratul Japoniei Hirohito a anunțat capitularea necondiționată a țării sale în cel de Al Doilea Război Mondial într-un discurs radio din 15 august, invocând puterea devastatoare a „unei bombe noi și cele mai crude”, informează history.com

Foto: Profimedia Images

Privind înapoi la aceste evenimente ceva timp mai târziu, generalul locotenent Leslie R Groves, fost director al „Proiectului Manhattan” care a dezvoltat prima bombă A, a comentat: „Bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki au pus capăt celui de Al Doilea Război Mondial. Nu poate exista nicio îndoială în acest sens. În timp ce au adus moarte și distrugere la o scară înfiorătoare, au evitat pierderi și mai mari – americani, englezi și japonezi”, citează iwm.org.

A fost o viziune care a generat controverse pe moment și mai târziu cu privire la justificarea utilizării unor astfel de arme asupra țintelor civile practic lipsite de apărare, cu un astfel de cost.

Dar odată ce s-a văzut impactul armei nucleare, tentația de a o crea și amenințarea mereu prezentă a unei opțiuni nucleare în blocajele puterilor implicate în Războiul Rece a definit politica globală de după 1945.

Preluat de la: diez.md