Visit Chișinău, o platformă destinată turismului din capitala Republicii Moldova, a creat o listă cu 10 cele mai interesante lucruri pe care să le fai în Chișinău. Indiferent dacă ești turist(ă) sau localnic(ă), această listă poate fi bine-venită dacă nu știi ce activități ai mai putea face în capitală.
Așadar, iată ce poți face la Chișinău.
# Să mergi la Grădina Zoologică
Înterprinderea municipală „Grădina Zoologică” a avut inaugurarea oficială pe 9 mai 1978, în sectorul Botanica. La început Grădina Zoologică număra doar 60 specii de animale.
În prezent colecția instituției numără aproximativ 1 000 de păsări și animale. 10 specii de animale sunt incluse în programa internațională de conservare. Zeci de animale reprezintă speciile incluse în Cartea Roșie Internațională și Cartea Roșie a Republicii Moldova.
La fel dispune de excursii cu ghid, Clubul tinerilor biologi, Curtea rurală, dar și o clasă pentru copii unde pot participa la lecții distractive și învăța diverse informații despre păsări și animale.
# Să te plimbi cu troleibuzul turistic
Timp de o oră te vei plimba pe străzile orașului și vei afla despre istoria, cultura și viața orășenilor. Le vei cunoaște cu ajutorul audio ghidurilor, care vor fi difuzate în limbile română, rusă și engleză. Troleibuzul Turistic Sightseeing este un proiect dedicat sărbătoririi a 585 ani de la prima atestare documentară a localității Chișinău (anul 1436) și a început să călătorească pe străzile orașului în fiecare weekend, începând cu 1 august 2021.
În perioada de vară (1 aprilie – 31 octombrie):
# prima rută – ora 12.00 (excursie în limba rusă);
# a doua rută – ora 14.00 (excursie în limba engleză);
# a treia rută – ora 16.00 (excursie în limba română).
În perioada de iarnă (1 noiembrie – 31 martie):
# prima rută – ora 12.00 (excursie în limba rusă);
# a doua rută – ora 14.00 (excursie în limba engleză);
# a treia rută – ora 16.00 (excursie în limba română).
Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la șapte ani, în mod obligatoriu, trebuie să fie însoțiți de un părinte sau adult.
Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic este de 30 de lei.
# Vizitează un muzeu
Muzeele din Chișinău oferă posibilitatea de a cunoaște mai bine istoria, caracterul, specificul, valorile și obiceiurile poporului băștinaș. În Chișinău poți vizita muzeele mari, ca Muzeul de Etnografie, Muzeul Național de Arheologie și Istorie, Muzeul de Artă, cât și muzeele mai mici, dar originale, ca Muzeul orașului Chișinău, Muzeul Militar, Muzeul cărții rare. Sau muzee consacrate marilor personalități, cum ar fi casa-muzeu „Aleksandr Pușkin”, casa memorială „Alexei Șciusev” și multe altele.
# Cunoaște Chișinăul cu un ghid de turism
Ca să poți savura adevărata atmosferă a Chișinăului, te poți plimba pe străzile înguste ale orașului cu un ghid de turism, care te va conduce prin toate momentele importante ale istoriei Chișinăului. Excursii individuale, de grup, specializate sau informative, precum și un ghid potrivit, pot fi găsite la Centrul de Informare Turistică sau pe Guides.
# Fă-ţi un selfie cu „I Love Chișinău”!
Un selfie va fi amprenta care îți va aminti mereu de orașul Chișinău. În scuarul din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieşu” este amenajată instalaţia urbană „I ♥ Chişinău” – un punct de atracție turistică pentru toți oaspeții capitalei. Pe timp de noapte instalația este iluminată.
# Cumpără-ți o ie națională
Ia este mai mult decât un element vestimentar, ia este un simbol identitar al poporului nostru. Alege-ți o ie femeiască sau o cămașă bărbătească după suflet și după energia pe care aceasta o emană și poart-o cu drag de Chișinău.
# Gustă bomboanele „Bucuria”
„Bucuria” este cea mai mare întreprindere specializată în producerea tuturor tipurilor de produse de cofetărie și a ciocolatei. Nu ezita să te îndulcești cu bomboane cu iz de soare tomnatic, cu gust ușor de lichior, cu nuci, piersici, gutuie sau caise în ciocolată și află care este secretul bucuriei.
# Descoperă cea mai mică statuie
Ştii ce are în comun Chișinăul cu Antoine de Saint-Exupéry? În Chișinău poți găsi cea mai mica statuie de bronz din lume a Micului Prinț. Vino în parcul Valea Morilor, coboară pe traseul pietonal şi găsește-l pe Micul Prinț, de doar 11 centimetri, care te va aștepta pe cea de-a 23 bilă, pe Planeta B-612. Iar dacă mai dispui de timp, caută și dragostea lui – Trandafirul, care „crește” alături.
# Participă la un eveniment organizat în Chişinău
Weekendurile în Chișinău sunt bogate în evenimente. În scuarurile şi parcurile capitalei se organizează târguri și iarmaroace, unde poţi descoperi tradițiile, valorile țării noastre şi poți admira lucruri realizate manual.
# Gustă din bucătăria tradițională
După o zi plină de emoții gustă din bucătăria tradițională. Bucatele moldovenești au cunoscut de-a lungul timpului influențe din partea mai multor popoare, însă mămăliga, sarmalele sau plăcintele mereu rămân în memoria turiștilor care ne vizitează țara. Așadar, hai la o porție delicioasă de mâncare „ca la mama acasă”.
# Descoperă Chișinăul nocturn
Ieși seara la o plimbare şi descoperă Chişinăul de noapte. Orașul a aderat la rețeaua orașelor-lumină, alături de Lyon, Paris, Schanghai și face parte din lista celor 60 de orașe ale lumii pline de lumini colorate pe fațadele clădirilor istorice.
Preluat de la: diez.md