naslavcea.jpg
Avem o mulțime de locuri frumoase prin toată țara, trebuie doar să le descoperim împreună. Mai cu seamă că toamna este anotimpul cel mai generos în culori, cu un farmec aparte grație frumuseții hainelor pe care le îmbracă copacii și toată natura din jurul nostru.

# Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi


Sursă foto: Maxim Chumash

Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, care are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, se află și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale: landșaft natural arhaic, biodiversitate, cadru arheologic de excepție, varietate istorico-arhitecturală, habitat rural tradițional și originalitate etnografică.

Unde se află?

Satul Butuceni, raionul Orhei.

# Lumânarea Recunoștinței


Sursă foto: commons.wikimedia.org

Lumânarea Recunoștinței este un monument în Soroca, Republica Moldova. A fost inițiată de Ion Druță. Este amplasată pe un versant între fluviul Nistru și râpa lui Bechir.

Unde se află?

Strada Lumânării, Soroca.

# Rezervația Naturală „Codrii”


Sursă foto: Roman Friptuleac

Codrul constituie un masiv forestier amplasat în centrul deluros al Republicii Moldova, pe Podișul Moldovei Centrale, ocupând circa 40 % din suprafața acestui platou înalt. Natura în rezervație uimește prin multitudinea formelor și speciilor, multe dintre ele sunt trecute la categoria rare și sunt pe cale de dispariție. În rezervația naturală Codri, sunt aproape 1 000 de soiuri de plante protejate, adică jumătate din flora, caracteristică pentru Moldova. În trei zone funcționale ale rezervației, au fost fixate 225 de specii de animale vertebrate și 1 178 de specii nevertebrate.

Unde se află?

Raionul Strășeni.

# Naslavcea


Sursă Foto: Maxim Chumash

Satul Naslavcea din raionul Ocnița creează o impresie vizuală a unui adevărat sat de munte. Indiferent din ce regiune a țării veniți, Naslavcei îi datorați măcar o vizită. Mama Natură s-a dovedit a fi o romantică incurabilă atunci când a creat o insulă sub forma unei inimi în mijlocul râului Nistru. Acea mână de pământ, acoperită de o pădure pitorească de plopi și sălcii, deschide o priveliște uimitoare ce nu poate fi văzută mai bine de nicăieri decât din punctele înalte ale satului Naslavcea. Nu cunoaștem numele acestei insule, însă o putem numi, cu siguranță, „Insula îndrăgostiților”!

Unde se află?

Satul Naslavcea, raionul Ocnița.

# Colinele de Aur


Sursă foto: complexvaleni.com

Colinele de Aur – roci în secțiune, reprezintă un monument natural apărat de Academia de Științe, cu numele „Aflorimentul de lângă satul Văleni”. Așadar, „Aflorimentul de lângă satul Văleni” este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Cahul, Republica Moldova. Este amplasat la 0,5 kilometri sud de satul Văleni și are o suprafață de trei hectare. Aflorimentul de la Văleni este un sit geologic cu mai multe nivele stratigrafice de vârstă pliocenă și pleistocenă.

Unde se află?

Satul Văleni, raionul Cahul.

# Prutul de Jos


Sursă foto: Roman Friptuleac

Rezervația științifică „Prutul de Jos” este amplasată în lunca râului Prut, în partea de vest a satului Slobozia Mare. Raiul păsărilor, peștilor și plantelor a fost creat cu scopul de a proteja flora și fauna Lacului Beleu, precum și pentru a oferi condiții favorabile pentru înmulțirea plantelor rare și a celor care sunt pe cale de dispariție. Rezervația științifică „Prutul de Jos” constituie un adevărat muzeu al biodiversității de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal. Aceasta reprezintă o arie protejată ce a fost inclusă în rețeaua mondială a rezervațiilor biosferice UNESCO în anul 2018.

Unde se află?

Raionul Cahul.

# „Mica Elveție a Moldovei”


Sursă foto: ea.md

Stânci înalte ale Feteștiului, pietroaie împrăștiate ici colo și Draghiștea, râul botezat în cinstea dragostei, te fac să-ți vezi țara cu alți ochi. Zona a fost botezată „Mica Elveție a Moldovei” fiind un loc de odihnă preferat atât de localnici, cât și de cei veniți din alte părți.

Unde se află?

Satul Fetești, raionul Edineț.

# Rezervația „La Castel”


Sursă foto: wikipedia.org

Moldovenii scrie că, de acest loc este legată o legendă. Aici în pădure, pe una din stâncile inaccesibile pe care se afla cândva castelul, iar în el cică locuia o fată de o frumusețe rară. Ea a fost răpită și ascunsă în castel de către iubitul său, pentru că părinţii n-au fost de acord ca aceasta să se mărite cu el. În zadar, au încercat prietenii săi să o vadă pe frumoasa sa aleasă. Odată, când după o vânătoare dificilă ei se îndreptau pe cărărușă către castel, era întinsă deja masa cu vinuri moldovenești acolo. După popas tinerii nu mai ajungeau până la castel. Iar cărărușa şi astăzi poartă denumirea „La Castel”

Unde se află?

Satul Gordinești, Edineț.

# Cetatea Tighina


Sursă foto: alohotels.ro

Este o cetate din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, așezată pe malul Nistrului, în orașul Tighina, la 61 km mai la sud-est de Chișinău.

Cetatea Tighina (redenumită de turci Bender) este o cetate moldovenească din secolul XV, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, care a construit-o din pământ și lemn – o palancă, pentru a apăra trecătoarea de tătari. Cetățuia de pământ era, probabil, rotundă sau semicirculară, avea șanț și val de apărare, iar în poala valului din interiorul cetății erau făcute locuințe de tip bordei. Acest lucru este demonstrat de săpăturile care au descoperit urmele unei locuințe arse și diferite obiecte de uz casnic din secolele XV-XVI.

Ulterior, după ce cetatea a fost cucerită în 1538 de turci, în acel loc a fost construită, în perioada existenței raielei turcești, o cetate nouă, către 1541.

Cetatea și-a pierdut ulterior din importanța strategică, odată cu cucerirea de către Ruși a teritoriului dintre Prut și Nistru, iar asta deoarece era mult în interiorul hotarelor imperiului.

Din 1991, cetatea, aflată pe teritoriul controlat de regimul separatist transnistrean, s-a deteriorat, diferite lucrări de restaurare începând din 2008.

# Secret Garden


Sursă foto: seretgarden/Facebook

Secret Garden este locul perfect pentru odihnă într-o liniște cuprinzătoare, unde zgomotul orașului nu a ajuns. Aici puteți asculta liniștea naturii, adierea vântului, mirosul proaspăt al fânului și al florilor.

Unde? Traseul Chișinău-Leușeni, kilometrul 30.

Aici este pagina de Instagram a locației.

Preluat de la: diez.md