1-53.jpg
Fostul redactor-șef al canalului de telegram NEXTA, Roman Protasevici, și iubita sa Sofia Sapega, care au fost reținuți pe 23 mai pe aeroportul din Minsk, se află în arest la domiciliu, scrie ria.ru.

„Mi-e greu să comentez acțiunile autorităților, care sunt obiectivele lor. Poate că este implicat într-un fel de joc politic”, a declarat tatălui lui Protasevici.

El a menționat că avocatul și autoritățile nu spun nimic.

„Dacă măsura de reținere a fost modificată, aceasta este o îmbunătățire a condițiilor lor de viață. În caz contrar, ce se va întâmpla în continuare nu se cunoaște”, spune tatăl lui Roman Protasevici.

Anterior, autoritățile din Belarus au declarat că iubita lui Protasevici Sofia Sapega, reținută la Minsk împreună cu Roman, a fost plasată în arest la domiciliu.

Reamintim că în Belarus au izbucnit proteste în masă după ce Aleksandr Lukașenko a obținut victoria la alegerile prezidențiale din 9 august 2020, considerate pe scară largă ca fiind trucate. Protestele au fost înăbușite, iar liderii opoziției au fost trimiți în închisoare sau în exil.

Regimul lui Lukașenko s-a confruntat cu proteste de stradă fără precedent în urma alegerilor prezidențiale din august 2020, amplu criticate și respinse ca fiind fraudate atât de opoziția belarusă, cât și de Occident.

Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este văzut ca un simbol al luptei pentru dreptate de către tinerii din Belarus care vor o schimbare în țară, potrivit lui Viaciorka.

Exact din acest motiv, Roman Protasevici a fost plasat în noiembrie de autoritățile belaruse pe lista „teroriștilor urmăriți”.

Autoritățile din Belarus au forțat un avion de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair ce efectua cursa Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o amenințare cu bombă atribuită mișcării islamiste palestiniene Hamas. Dar la sosire nu a fost găsită nicio bombă și doi pasageri – Roman Protasevici, jurnalist belarus de opoziție în vârstă de 26 de ani, și partenera sa Sofia Sapega – au fost arestați suscitând o masivă condamnare internațională.

Preluat de la: diez.md