oskargroening480726916-e1512014189337.jpg
Oskar Groening, cunoscut drept „contabilul de la Auschwitz”, va executa o sentință de închisoare de patru ani, în pofida vârstei de 96 de ani. În 2015, Oskar Groening a fost declarat complice în asasinarea a 300.000 de persoane în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia.

Curtea din Celle din nordul Germaniei, a decis miercuri, 29 noiembrie că acuzatul este apt să-și execute sentința, relatează The Independent. Aceasta a mai adăugat că vor fi luate în considerare toate necesitățile speciale ale condamnatului legate de vârsta sa înaintată.

Groening a lucrat în calitate de contabil la Auschwitz-Birkenau în perioada octombrie 1942 și septembrie 1944, timp în care era responsabil de confiscarea banilor și a bunurilor persoanelor ucise în lagăr, buna păstrare a acestora și trimiterea lor la Berlin.

În documentarul lansat de BBC în 2005, „Auschwitz: the Nazis and the Final Solution”, Groening a declarat: Am văzut camerele de gazare. Am văzut crematoriile. Am fost pe rampă când aveau loc selecțiile [pentru camerele de gazare din Birkenau].

Groening a mărturisit că era un admirator înflăcărat al regimului nazist și avea 21 de ani când a fost trimis să lucreze în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau.

La procesul din 2014, Groening a declarat că era responsabil doar de lucrurile prizonierilor de la Auschwitz și nu era nicidecum implicat în uciderea acestora: Sunt vinovat din perspectiva morală, dar dacă sunt vinovat din punct de vedere penal urmează să decidă instanța”.

Preluat de la: diez.md