Florin Călinescu este unul dintre cei mai cunoscuţi actori şi oameni de telviziune din România, dar puţini ştiu de dramele prin care acesta a trecut. Pentru că nu îi place să vorbească despre problemele personale, pentru prima dată în ultimii ani, unul dintre cei mai iubiţi, respectaţi şi amuzanţi actori a acceptat să vorbească despre lupra cu cancerul care, la primul impuls părea greu de acceptate, de gestionat sau vindecat.
 
Din fericire, Florin Călinescu a învins cancerul, iar în urma experienţei sale poate deveni un exemplu pentru ceilalţi, devenind astfel fie parte din campania SKINbarea a Fundaţiei Dr.Leventer pentru sănătatea pielii, de informare şi conştientizare a publicului privind cancerul de piele. 

<!–

Formul de quiz

–>

 
“N-am o problemă… până la oncologic! Acolo intri într-un malaxor al destinului pe care nu-l doresc nimănui. Poţi să fii Ioana d’Arc şi Hercule la un loc şi tot ţi se înmoaie puţin genunchii. Nu cred că este cineva de pe planeta asta care să zică: Ce am?! Cancer?! Mişto! Să desfacem şampania!” – Florin Călinescu.
 
Actorul a fost diagnosticat cu un cu carcinom bazocelular, cunoscutul cancer de piele.Tumora localizată la nivelul nasului  semăna cu o bubă la început, iar în timp,  a crescut lent în dimensiune, iar în ultima fază a început să ulcereze şi părea că nu se vindecă.
 
“Această tumoră nu pune viaţa în pericol imediat, dar, ignorată, ajunge să penetreze structura osoasă şi să pătrundă până la creier. De cele mai multe ori, această formă de cancer de piele produce mutilări, cu ulceraţii foarte mari, până la desfigurare, distrugerea nasului, ochilor şi a ţesuturilor alăturate tumorii atunci când evoluează necontrolat sau când este tratată insuficient” – dr. Mihaela Leventer – medic dermatolog.
 
Cancerul de piele cu care actorul a fost diagnosticat apare în cazul persoanelor care stau mult la soare, fără  prea multe măsuri de protecţie în acest sens, carcinomul cutantat fiind cel mai des tip de cancer întâlnit la om. În România nu există statistici naţionale, dar se estimează un număr de aproximativ 45,000 de cazuri noi pe an.
 
“Cred că i-a fost teamă să vină la medicul dermatolog şi, mai ales, i-a fost teamă când a auzit diagnosticul. Dar a acceptat cu încredere să treacă prin toată procedura, iar în acest moment este complet vindecat.” – dr. Mihaela Leventer – medic dermatolog.
 
După ce a descoperit că are cancer de piele, a urmat o biopsie a pieli, cu rezultat în maximum 48 de ore, pentru confirmare. Intervenţia chirurgicală s-a făcut prin microchirurgia Mohs, care permite verificarea în timp real a întinderii tumorii în ţesut, prin biopsii repetate. S-a scos tumora cu toate rădăcinile, iar apoi s-a închis operaţia.
 
“Nu mai treci prin teroarea aşteptării, 2-3 săptămâni, aşa afli pe loc rezultatele biopsiilor şi aşa poţi să afli pe loc şi că e bine. Asta, psihic, te scuteşte de un chin şi de un calvar. Acum sunt bine, dar vreun an de zile nu cred că ar fi fost plăcut să mă vadă cineva. În primul rând, timp de trei luni am avut nasul triplu, ziceai că m-am bătut cu Mayweather.” – Florin Călinescu.
 
În urma operaţiei, actorul a rămas cu un semn în urul nasului care, după o scurtă prioadă a fost corectat cu ajutorul laserului. Nu există risc de recidivă aşadar, Florin Călinescu a reuşit să învingă cancerul.
 
Experienţa l-a făcut însă să fie mai atent la măsurile de precauţie odată cu expunerea la soare, dar mai ales la semnele pe care pielea i le transmite.
 
“Este bine să afli despre tine dacă poţi să te expui la soare, dacă poţi să te expui la tot felul de ultraviolete sau dacă pielea acceptă toate aceste cosmetice care apar pe piaţă. De altfel, pielea vorbeşte cu fiecare dintre noi. Pot să fie aluniţe, pistrui, aluniţe negre, roşii, cu păr, fără păr, tot felul de pete, tot felul de ciudăţenii prin care poate comunica.” – Florin Călinescu.

Preluat de la: csid.ro