aprindere-flacara-olimpica-tokyo2020.jpg
Flacăra Olimpică a celei de-a 32-a ediții de vară a Jocurilor Olimpice care vor începe la Tokyo pe 24 iulie a fost aprinsă în apropierea Templului Hera, pe locul sacru din Stadionul Antic.

O zi caldă și însorită a permis ca Flacăra Tokyo 2020 să fie aprinsă de Marea Preoteasă, al cărui rol a fost interpretat de actrița Xanthi Georgiou, direct de la razele soarelui, potrivit ritualului care se repetă din 1936. La ceremonia care s-a desfășurat fără spectatori, din motive de siguranță, alături de Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, a participat un număr restrâns de oficiali și ziariști.

Marea Preoteasă a înmânat Flacăra primului purtător al Torței Olimpice, onoare care i-a revenit sportivei elene Anna Korakaki, campioană olimpică la tir în proba de pistol 25 de metri, prima femeie din istorie care a început Ștafeta Torței Olimpice.

Timp de o săptămână, Flacăra va străbate Grecia, iar pe 19 martie, Ekaterina Stefanidi, campioana olimpică de la Rio la săritura cu prăjina, o va preda reprezentanților Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care o vor transporta în Japonia la bordul unei aeronave special destinată acestui eveniment.

Pe 20 martie, Flacăra Tokyo 2020 este așteptată pe pământ nipon, Torța Olimpică urmând a călători prin toate cele 47 de prefecturi nipone până pe 24 iulie când se va da startul întrecerilor olimpice.

Preluat de la: diez.md