fimozala-copii-main.jpg

Fimoza este o afecţiune care se manifestă prin imposibilitatea retracţiei prepuţului (pielea moale care acoperă vârful penisului) şi care este specifică băieţeilor necircumcişi.

Se estimează că circa 1% din băieţi se confruntă cu această problemă, dar aceasta se rezolvă de obicei de la sine, până la vârsta de 5-7 ani. Fimoza poate fi patologică sau fiziologică.

 

<!–

Formul de quiz

–>

În cazul fimozei fiziologice, tratamentul nu este necesar decât dacă procesul de urinare este îngreunat sau dacă apar alte simptome deranjante. În schimb, fimoza patologică poate fi cauzată de o infecţie sau o inflamaţie şi apar manifestări precum sângerări, inflamarea pielii din jurul penisului sau dificultate la urinare, ceea ce impune necesitatea unui tratament.

Află mai jos care sunt simptomele fimozei, ce anume o cauzează, cum poate fi tratată şi prevenită!


Care sunt simptomele fimozei

Principalul simptom al fimozei este imposibilitatea de retracţie completă a prepuţului la baza glandului penisului. Există însă şi alte manifestări care pot însoţi această afecţiune, precum:

  • Umflarea prepuţului în timpul urinării
  • Înroşirea pielii
  • Mâncărimi
  • Erecţie dureroasă
  • Mirosuri neplăcute în zona genitală
  • Dureri locale sau la urinare, dar şi în timpul actului sexual
  • Apariţia unui lichid vâscos de culoare gălbuie sub pielea penisului
  • Retenţia de urină (incapacitatea de golire a vezicii)
  • Pierderea sensibilităţii organului genital

De cele mai multe ori, astfel de simptome pot ascunde de fapt o altă afecţiune, respectiv balanita, care reprezintă o inflamaţie la nivelul penisului cauzată de igiena precară.

Fimoza: posibile cauze

Cauzele fimozei fiziologice nu sunt de deplin cunoscute la momentul actual, dar s-a constatat că în cazul băieţilor care nu au fost circumcişi această afecţiune este mai frecventă. Pe de altă parte, fimoza patologică poate fi cauzată de o serie de infecţii ale pielii, dar nu numai.

Citeşte şi: Circumcizie – tot ce trebuie să ştii despre îndepărtarea prepuţului

Balanita, de exemplu, se distinge printr-un inel circular alb, sclerotic, al pielii la vârful prepuţului şi este o inflamaţie apărută ca urmare a igienei deficitare sau a unei infecţii la nivelul prepuţului, cea mai frecventă fiind scleroza Lichen. Aceasta, la rândul ei, poate fi determinată de un dezechilibru hormonal sau de un răspuns anormal al sistemului imunitar la o anumită substanţă. Simptomele specifice balanitei sunt pruritul (mâncărimea), umflăturile şi petele albicioase pe prepuţ.

Alte afecţiuni dermatologice care pot sta la baza apariţiei fimozei patologice sunt: eczemele, psoriazisul şi lichenul plat.

La adolescenţi şi adulţi, fimoza patologică poate fi cauzată de:

Fimoza: ce complicaţii pot apărea

Parafimoza este o complicaţie frecventă a fimozei şi constă în strangularea bazei glandei penisului de un inel prepuţial prea strâmt. În astfel de situaţii, durerea este puternică şi apare o umflătură a glandului penian care împiedică recalotarea.

Pentru a evita necrozarea ţesuturilor este necesară intervenţie medicală de urgenţă! Aceasta constă în repunerea prepuţului la loc manual, apelându-se la anestezie locală (un gel anestezic). Dacă această procedură nu dă rezultate, e posibil să se intervină pe cale chirurgicală – medicul va inciza inelul de strangulare a prepuţului. În cazurile grave, când strangularea împiedică fluxul sangvin către penis, e posibil să se recomande circumcizia.

Cum se stabileşte diagnosticul de fimoză

Diagnosticul de fimoză se stabileşte pe baza examinării fizice şi a istoricului medical al pacientului, a simptomelor resimţite, dar şi cu ajutorul unor analize de urină. De asemenea, dacă medicul suspectează că fimoza este cauzată de o infecţie, va preleva o mostră de smegmă (secreţie fiziologică) de pe suprafaţa prepuţului, pentru a verifica ce bacterie stă la baza ei.

Fimoza este un factor de risc în apariţia diabetului de tip 2, aşa că adulţii care au un prepuţ strâmt şi prezintă şi alte simptome din cele descrise mai sus ar trebui să îşi facă analize de sânge şi de urină complete, pentru a afla dacă nu cumva suferă şi de diabet.

Cum se tratează fimoza

Dacă fimoza este cauzată de o infecţie, aşa cum este balanita, cel mai probabil vor fi recomandate antibiotice pe cale orală şi unguente antifungice. În cazul în care fimoza nu dă simptome neplăcute şi nu este cauzată de infecţii, există câteva soluţii care pot ajuta la ameliorarea condiţiei. De exemplu, dacă durerea la retracţia prepuţului nu este puternică, se recomandă dilatarea şi întinderea manuală uşoară a prepuţului.

Mai pot fi recomandate creme cu steroizi, cum este betametazona, ce se aplică local, timp de 4-6 săptămâni, de două ori pe zi, care ajută la ameliorarea iritaţiilor şi a mâncărimilor.

În cazurile severe poate fi necesară fimotomia dorsală, care corectează fimoza printr-o incizie longitudinală în zona îngustată a prepuţului, urmată de o suturare transversală. Circumcizia este ultima soluţie la care se apelează, în special în cazul fimozei patologice cu ţesut cicatriceal.

Cum poate fi prevenită fimoza patologică

Pentru a preveni apariţia fimozei patologice, Academia Americană de Pediatrie recomandă spălarea zilnică a penisului cu apă caldă şi săpun fără parfum.

Gelurile de duş şi săpunurile foarte parfumate sau cu textură nisipoasă nu trebuie folosite pentru igiena organelor genitale! De asemenea, glandul şi prepuţul nu trebuie să intre în contact cu urina, mai ales dacă aceasta este bogată în glucoză (cum este cazul diabeticilor) – o parte din aceasta poate rămâne pe prepuţ şi favorizează înmulţirea bacteriilor.

Important de ţinut minte este faptul că decalotarea forţată este contraindicată, pentru că este foarte dureroasă şi poate duce chiar la lezarea nervilor care asigură plăcerea sexuală

Surse: healthline.com, urology.edu, issm.info, medicalnewstoday.com

Preluat de la: csid.ro