Academia de Arte și Științe Cinematografice, care acordă premiile Oscar, a anunțat un nou set de reguli privind decernarea acestora. Conform regulamentului actualizat, utilizarea inteligenței artificiale (IA) pentru realizarea filmelor „nici nu sporesc, dar nici nu afectează șansele de a obține o nominalizare”. Astfel, începând cu anul 2025, filmele create cu IA vor putea lua Oscarul.
Inteligența artificială generativă – capabilă să creeze texte, imagini, sunete și video pornind de la simple comenzi scrise – a fost folosită în producția unor filme premiate cu cele mai importante distincții ale industriei americane de film, în martie. Totuși, Academia de Arte și Științe Cinematografice a subliniat că pe viitor va ține cont de implicarea umană atunci când își va selecta câștigătorii.
Cineaștii americani precizează că noua formulare privind eligibilitatea filmelor care folosesc inteligența artificială generativă a fost propusă de Consiliul Academiei pentru Știință și Tehnologie.
Totodată, potrivit regulilor actualizate, membrii Academiei vor putea vota în runda finală, cea care decide câștigătorii, doar dacă au vizionat toate filmele nominalizate din fiecare categorie. Până acum, nu exista o regulă exactă privind acest lucru. Membrii Academiei erau îndemnați să privească cât mai multe filme nominalizate și să le voteze doar pe cele pe care au reușit să le vadă. În cazul în care un membru nu reușea să privească destule filme dintr-o anumită categorie sau nu se simțea pregătit să voteze, se putea abține.
Inteligența artificială a devenit un subiect dezbătut în lumea filmului după ce Adrian Brody a câștigat Oscarul pentru rolul din The Brutalist, unde IA generativă a fost folosită pentru a-i îmbunătăți accentul în limba maghiară. Totodată, discuții a generat și musicalul premiat „Emilia Pérez”, unde au fost folosite tehnologii similare de clonare a vocii pentru a îmbunătăți vocile interpreților.
În timpul grevelor de la Hollywood din 2023, actorii și scenariștii au atras atenția asupra riscului ca inteligența artificială să le înlocuiască munca. „Dacă poți să-mi iei fața, corpul și vocea și să mă faci să spun sau să fac ceva ce nu am avut de ales, nu este un lucru bun”, a spus actrița Susan Sarandon pentru BBC.
În același timp, scenariștii se tem că studiourile vor apela tot mai mult la instrumente precum ChatGPT pentru sarcini precum documentarea sau scrierea scenariilor, în locul oamenilor. Astfel, acordurile încheiate între sindicate și studiouri la finalul grevelor includ și măsuri de protecție legate de IA.
Totuși, în 2024, mai mulți animatori au declarat pentru BBC că inteligența artificială generativă nu poate reproduce calitatea muncii lor – cu atât mai puțin la nivelul unui film premiat. „Este ca și cum te-ar ajuta un scriitor slab. Sigur că va reuși să facă o schiță, dar dacă ai nevoie de ceva cu greutate emoțională, un IA nu îți va aduce un Oscar”, a declarat Jonathan Kendrick, cofondator și președinte al serviciului global de streaming Rokit Flix.
Vedeți și Premiile Oscar 2025: cel mai bun film al ediției este „Anora”. Lista completă a câștigătorilor.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.
Preluat de la: diez.md