190802124228-saudi-women-airport-exlarge-169.jpeg
Femeilor din Arabia Saudită li se va permite, în sfârșit, să dețină pașapoarte și să călătorească în străinătate fără consimțământul unui tutore de sex masculin, o schimbare de politică care marchează o dezlănțuire semnificativă a restricțiilor notorii ale Regatului asupra femeilor. 

Noul amendament a fost aprobat joi de către cabinetul saudit și va permite tuturor femeilor saudite să solicite pașapoarte „ca toți cetățenii”. Iar de la vârsta de 21 de ani, femeile vor putea călători independent, potrivit unui comunicat al Ministerului Informațiilor din Arabia Saudită.

Anterior, femeile trebuiau să obțină aprobarea unui tutore bărbat pentru a obține pașaport. Femeilor fără pașaport propriu, primeau, în schimb, o pagină în pașapoartele tutorelor de sex masculin, ceea ce făcea imposibilă călătoria fără consimțământul și prezența acestora. Campaniile care promovează drepturile omului, au criticat dur legile asupritoare care se răsfrâng asupra femeilor din Arabia Saudită.

Ministerul Informațiilor a numit reforma, care va intra în vigoare la sfârșitul lunii august, parte a „eforturilor regatului de a promova drepturile femeilor, și a le egala cu cele ale bărbaților”.

Femeile au votat pentru prima dată la alegerile municipale din 2015, iar cel puțin 17 femei au fost alese în acel an, în funcții de conducere, scrie CNN.

Reamintim că în 2017, femeile din Arabia Saudită au primit dreptul de a conduce.

Arabia Saudită: Femeile au dreptul la permis de conducere

Preluat de la: diez.md