Deborah Szekely, o femeie de 102 ani, continuă să lucreze la centrul de sănătate pe care l-a fondat acum 80 de ani și nu intenționează să se pensioneze prea curând. Deschis în iunie 1940 în Baja California, Mexic, Rancho La Puerta a fost locul în care Deborah și soțul ei, acum decedat, și-au dedicat viața promovării sănătății și longevității.
Deborah Szekely a împărtășit câteva dintre secretele care au ajutat-o să trăiască o viață lungă și împlinită. Unul dintre acestea este exercițiul fizic constant.
„Tipul specific de exercițiu nu contează; ceea ce contează este să te forțezi suficient pentru a simți efortul, să-ți crești ritmul cardiac și să transpiri. Dacă te simți epuizat, faci o treabă bună”, a declarat ea pentru Barrons.
De asemenea, nu este surprinzător că Szekely menține o dietă sănătoasă. Este pescetariană încă din copilărie și încearcă să mănânce cât mai proaspăt posibil. Își cultivă mare parte din alimente, dar nu se abține de la o delicatesă ocazională, cum ar fi înghețata cu cafea.
Pe lângă dieta și exercițiul fizic, Szekely subliniază importanța unei atitudini pozitive.
„Lumea are o mulțime de probleme și nu poți face nimic în privința lor. Când te îngrijorezi, adaugi la probleme. Prin faptul că nu te îngrijorezi, scazi din probleme”, a spus ea pentru Women’s World.
De asemenea, nu crede în regrete sau în a privi înapoi.
„Este o pierdere totală de timp. Nu poți face nimic în privința trecutului – e deja încheiat”, a adăugat ea pentru CNBC.
Deborah Szekely pune mare preț pe implicarea în comunitate.
„Supraviețuirea comunității este absolut vitală pentru longevitate. Sănătatea și fericirea vecinilor noștri nu sunt doar importante; sunt o necesitate. Fără sănătatea celor din jurul tău, este greu să fii sănătos”, a explicat ea pentru Barrons.
Deborah Szekely face parte dintr-un grup tot mai mare de persoane care trăiesc peste 100 de ani. În 2021, doar 0,27% dintre americani aveau 100 de ani sau mai mult, dar rata celor care devin centenari aproape s-a dublat în ultimele două decenii, conform datelor ONU. Pe măsură ce tot mai multe persoane ating acest prag, cercetătorii de la Universitatea Boston și Tufts Medical Center au analizat ADN-ul și stilurile de viață ale șapte centenari pentru a descoperi „fântâna tinereții”.
Oamenii de știință au studiat celulele mononucleare din sângele periferic — o categorie largă de celule imune găsite în sânge — și au determinat că acești centenari au sisteme imunitare foarte funcționale care au luptat cu succes împotriva multor afecțiuni și s-au recuperat de pe urma acestora.
Sursă foto – Image-Source / Envato
Preluat de la: csid.ro