colaj3.jpg
Pompieri, polițiști sau medici sunt profesiile la care mulți dintre noi au visat în copilărie. Pentru Andrea Axenti visul a devenit realitate. Ea este studentă în anul III la Universitatea Tehnică a Moldovei, specialitatea Inginerie Antiincendiară și Protecția Civilă și activează în calitate de subofițeră superioară a secției asigurare intervenție din cadrul Direcției Regionale Căutare-Salvare din Chișinău. Tânăra ne-a povestit despre experiența ei de la Centrul Republican de Instruire și despre farmecul muncii de salvator și pompier.

De Ziua Internațională a Femeii, #diez vă povestește istoriile fetelor și femeilor care își dezvoltă cariere în domenii de activitate considerate stereotipic în societatea noastră pentru bărbați. Veți afla ce le inspiră, ce provocări întâmpină și cum locul de muncă le aduce satisfacție profesională.

Am discutat cu Andrea în ajun de 8 Martie. Ne-a spus că anul acesta este foarte diferit de cel precedent. „Anul trecut, 8 Martie nu a fost așa liniștit, eram la Palanca în cort și ajutam refugiații”, menționează ea.

Salvatorii au amenajat corturi și paturi pentru refugiații din Ucraina care urmau să fie transportați la Chișinău sau în alte regiuni ale țării pentru a primi ajutor. Potrivit tinerei, lucrul cu refugiații a fost o provocare emoțională pentru mulți salvatori. „Este foarte greu, pentru că înțelegi că vrei să-i salvezi pe toți, dar nu poți. Încercam să creez o stare de confort cel puțin pentru o perioadă scurtă”, explică Andrea.


Sursă: Andrea Axenti/arhivă personală

Dorința de a-i salva pe toți vine încă din copilărie. Andrea a precizat că în perioada anilor de școală era sigură că vrea să lucreze în structură și muncea zilnic pentru a atinge scopul dorit. „Profesia a fost o alegere dictată de caracterul meu. Este o profesie nobilă, ce inspiră extrem de multă motivație. Ea include totul, dragoste de țară, caracter și putere, voință și disciplină, inițiativă și răbdare. Te determină să lucrezi permanent asupra ta și să tinzi spre ceva nou. Cu cât este mai dificil, cu atât motivația este mai mare”, adaugă Andrea.

De-a lungul anilor, aspirația de a deveni pompieră nu a dispărut. Andrea a studiat la Colegiul de Ecologie și spune că făcea orele practice în detașamentele de pompieri. Acolo a înțeles că sarcinile dificile și adrenalina o motivează să muncească și mai mult.

Cariera sportivă

Disciplina și rezistența sunt două calități esențiale în munca de pompier, calități pe care Andrea le-a dezvoltat încă din copilărie practicând sportul. Este membră a Federației de Karate din Republica Moldova de 14 ani și deține centura neagră, primul dan, iar cel mai bun rezultat obținut este medalia de bronz la Campionatul Mondial de Karate.


Sursă: Andrea Axenti/arhivă personală

La karate mereu eram înconjurată doar de băieți. M-am obișnuit cu acest anturaj și de asta mă simt foarte confortabil la serviciu. Asta mi-a format caracterul. Practicam karate și lunar plecam undeva peste hotare. Nu a fost ușor, căci nici părinții, nici federația nu își permiteau să mă susțină din punct de vedere financiar. Mergeam la competiții internaționale, fiindcă în Republica Moldova nu erau destule femei în categoria mea. Dacă dorești să crești și să ai locuri mai bune, trebuie să concurezi cu cei mai buni, dar dacă eu sunt cea mai puternică de pe republică, nu am cum să mă dezvolt. Eu mai mult de șase ani la rând am fost campioana țării, asta însemna că nu mai aveam unde să cresc și participam la competiții în străinătate”, a povestit tânăra.

În prezent, Andrea dorește să transmită cunoștințele acumulate antrenând noi generații de sportivi. Ea aspiră să devină antrenoare calificată și pentru asta studiază la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Parcursul academic

Chiar dacă este pompieră cu acte în regulă, Andrea încă nu a mers în prima ei misiune. Ea a menționat că încă învață și participă la toate activitățile de instruire pentru pompieri, întrucât intervențiile implică un risc major și trebuie să ai o pregătire de cel mai înalt nivel.

Orice carieră începe cu studiile. Tânăra lămurește că este important să faci studii universitare dacă vrei să înaintezi în funcție și să ai perspective de creștere în carieră.

„Universitatea Tehnică este cel mai bun loc pentru a studia domeniul. Noi nu învățăm doar strict ceea ce ține de activitatea pompierilor. Avem obiecte care sunt legate de geodezie, arhitectura construcțiilor, mecanica pământurilor. Există diversitate. Dacă vrei să fii un specialist bun, trebuie să cunoști din diferite domenii, să poți stabili corect cauza incendiului,” menționează Andrea.


Sursă: Andrea Axenti/arhivă personală

Totodată, toate persoanele care doresc să activeze în calitate de pompieri trebuie să obțină certificat de la Centrul Republican de Instruire.

Andrea a studiat la Centrul Republican de Instruire timp de jumătate de an. Ea a relatat că obținerea certificatului de absolvire a fost cel mai memorabil moment, iar perioada de instruire a fost o adevărată provocare.

„Cel mai memorabil moment a fost la Centrul Republican de Instruire. Suntem instruiți de cei mai buni formatori. Am învățat cum să intervenim în zone periculoase, cum să folosim echipamentul din dotare și aparatele izolante cu aer comprimat. Unul dintre exercițiile practice se desfășoară într-un container special, unde temperatura în focar depășește 800 °C.

Criterii de selecție a pompierilor

Andrea Axenti a explicat că trebuie să deții un certificat ce demonstrează că ești apt(ă) din punct de vedere medical și să nu ai antecedente penale.

Dacă ai probleme cu vederea sau probleme grave de sănătate, nu poți merge la intervenții și nu poți înainta în funcție. Controlul medical este o etapă foarte strictă și oamenii uneori încearcă să treacă controlul de câteva ori.

Potrivit tinerei, stabilitatea și sănătatea emoțională are o importanță majoră. Tocmai de asta, la final, trebuie să treci și controlul la psiholog.

Pregătirea fizică nu contează pentru angajatori, dar fără pregătire nu te poți descurca la misiuni complicate. „La angajare nu există rigori legate de pregătirea fizică, dar persoanele trebuie să țină cont de acest aspect. Echipamentul pe care îl îmbracă pompierii cântărește 30 de kilograme și fără o pregătire bună nu te poți descurca la intervenție. Cel mai important este să fii disciplinat. Dacă nu ai disciplină, nu reziști, deoarece regimul este unul strict. Pe lângă misiuni și intervenții, există lucru gospodăresc, cursuri de dezvoltare și trebuie să le reușești pe toate”, a zis Andrea.

Stereotipuri

Andrea Axenti a menționat că este o adevărată norocoasă, iar asta din cauză că, de când era mică și până în prezent, niciodată nu s-a confruntat cu discriminare pe bază de gen și nu a auzit de stereotipuri.


Sursă: Andrea Axenti/arhivă personală

„Este evident că există multe stereotipuri, dar spre fericirea mea nu am întâmpinat astfel de situații. Mereu am fost ajutată la nevoie. Nu contează sexul persoanei care se încorporează, contează calitățile acesteia. Mă simt norocoasă că activez într-un colectiv unde mereu primesc susținere când am nevoie. Avem o echipă care este ca o familie. Dacă merg în concediu, aștept cu nerăbdare să plec la serviciu.”

Avantajele și dezavantajele muncii de pompieră

Andrea a enumerat următoarele avantaje:
# pachet social;
# perspectivă de avansare;
# cursuri atât pe teritoriul țării, cât și în afară;
# salariu la timp ce crește în dependență de funcție;
# concediu anual de 35 de zile;
# legitimație de serviciu (transport gratuit);
# ajutor pentru angajații ce nu dețin un imobil – 2 000 de lei lunar pentru plata chiriei, sumă oferită de stat.

Pentru Andrea cel mai mare avantaj este diversitatea activităților și adrenalina. „Fiecare zi vine cu multe provocări. Niciodată nu mă plictisesc la serviciu. Mie îmi place ceea ce fac.”

Tânăra spune că îi place atât de mult domeniul în care activează, încât nu vede dezavantaje. Ea menționează că mulți oameni ar fi speriați de riscuri, de pericole și de necesitatea de a rămâne mereu organizați.

Nevoia de a inspira alte femei

Anul trecut, Andrea a participat la competițiile care se organizează în memoria salvatorilor și pompierilor decedați. Niciodată în istoria Republicii Moldova nu a participat o femeie la aceste competiții. Tânăra a concurat cu bărbații la aceleași probe. Spune că a făcut acest efort, din motiv că vrea să inspire femeile.

„Toată lumea mă privea și îmi spunea că doamnele nu sar la așa înălțimi. Pentru mine a fost important să particip la această competiție, având în vedere că aș vrea ca anul viitor să participe fetele. Poate mai este vreo domnișoară undeva care ar putea să participe. Aș vrea să fac o echipă de fete, să plecăm și noi la campionate internaționale cum pleacă băieții. Nu vreau doar eu să fiu. Eu doar am dat startul. Aștept să se alăture și alte femei și împreună să răsturnăm munții.


Sursă: Andrea Axenti/arhivă personală

Pe lângă competiții, Andrea lucrează cu tinerii și organizează activități prin intermediul cărora îi educă și îi informează.

„Eu organizez lecții cu tinerii. Îi informez despre activitatea IGSU. Acum, în luna martie, am avut o lecție de instruire cu peste 20 de tineri. Vreau să organizez cât mai multe activități în diferite instituții de învățământ. Nimeni nu este asigurat și trebuie să cunoaștem cum să acționăm în situații de risc. Am realizat simulări de intervenții, fiindcă am vrut ca tinerii să conștientizeze responsabilitatea profesiei. Eu vreau să motivez și să inspir tinerii. Nu mint și nu sunt falsă, ador munca mea.”

Recomandări pentru tinere

Andrea vrea ca toate tinerele care doresc să devină pompiere să fie curajoase și perseverente.

„Doresc tuturor femeilor cărora le este dragă profesia de pompier să își asculte inima și, cu pași încrezători, să își urmeze visul. Atunci când îți iubești profesia, poți obține foarte multe. Dificultățile se înfruntă cu fermitatea și îți formează caracterul.”

Cel mai important lucru pe care îl subliniază Andrea este că rezultatele se obțin prin multă muncă încă din copilărie.

Preluat de la: diez.md