pixel.png

Mai ieftin, mai puţin invaziv şi rapid – aşa poate fi descris noul test de salivă produs de specialiştii de la Universitatea Yale şi autorizat în regim de urgenţă de Food and Drug Administration din America.

Acest test, numit SalivaDirect, are o precizie de peste 94% şi ar putea înlocui în scurt timp testele pe bază de exsudat nazofaringian necesare pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

Un avantaj major al acestui test rapid de salivă este că oferă rezultatele în doar 3 ore, scurtând semnificativ timpul în care se stabileşte diagnosticul. De asemenea, testele mai rapide pot duce la creşterea numărului testărilor.

Astfel, putem avea o imagine mult mai clară a numărului real al persoanelor infectate, care în prezent se estimează că ar fi de 10 ori mai mare decât cifra oficială, ca urmare a absenţei simptomelor în majoritatea cazurilor.

<!– Casanova „era mic copil” pe lângă el. Frumoasele de la Hollywood, destăinuiri picante!–> CITESTE PE EVZ.RO: Casanova „era mic copil” pe lângă el. Frumoasele…
<!– Bomba zilei în showbiz! O mare vedetă revine la TV! A semnat azi contractul cu Antena 1–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Bomba zilei în showbiz! O mare vedetă revine la…

„Este un pas imens pe care îl facem în această pandemie, facem testarea mai accesibilă, mai rapidă”, a declarat Chantal Vogels, specialistul care a dezvoltat şi validat noul test de salivă de la Yale. „Testarea masivă este crucială pentru a şti cu ce avem de-a face, care este rata de infectare cu noul coronavirus”, a adăugat acesta.

În ciuda eforturilor medicilor şi ale laboratoarelor de analize medicale, numărul testărilor este în continuare mult prea scăzut. Un astfel de test rapid cu siguranţă ar veni în sprijinul specialiştilor şi ar ajuta la ţinerea sub control a pandemiei, chiar înainte de dezvoltarea unui vaccin.

Testul de salivă costă doar 10 dolari, deoarece nu sunt necesare materiale speciale de colectare şi depozitare a salivei. Rezultatele obţinute până acum au indicat că testul SalivaDirect are o eficienţă comparativă cu tamponarea nazofaringiană, metoda „tradiţională” de depistare a virusului SARS-CoV-2.

Autorizaţia de utilizare de urgenţă emisă de FDA le permite astfel laboratoarelor din America şi, în viitorul apropiat, din toate ţările să utilizeze acest test pentru a mări capacitatea de diagnosticare.

Preluat de la: csid.ro