facebook.jpg
Facebook luptă cu conturile false. În 2019, compania a șters aproape două miliarde de conturi false de pe platformă în fiecare trimestru al anului. Această cifră nu include și încercările de creare a unor asemenea conturi pe care reușește să le blocheze. Identificarea conturilor false se face cu ajutorul Deep Entity Classification (DEC), un sistem bazat pe machine-learning.


# Cum funcționează Deep Entity Classification (DEC)

Procesul începe cu identificarea tipului de profil. Pe de-o parte, le avem pe cele clasificate prost de către utilizatori. Ne referim aici la acele profiluri ale unor afaceri sau create pentru un animal de companie pe care utilizatorul din spate l-a conceput drept un profil obișnuit de pe rețea. În cazul acestora, problema este rezolvată ușor: sistemul transformă automat aceste profiluri în pagini pe Facebook, transmite playtech.ro.

De cealaltă parte, sunt profiluri care încalcă normele de utilizare folosite pentru a păcăli sau „spama” alți utilizatori de pe platformă. Acestea sunt șterse automat de către sistem.

DEC învață să diferențieze utilizatorii falși de cei reali după modelele de conexiune de pe rețea. Utilizează peste 20 000 de deep features sau caracteristici pentru a descrie fiecare cont, oferind o imagine a comportamentului de pe fiecare profil. În esență, compania a dezvoltat un sistem de inteligență artificială și l-a instruit pentru a fi suficient de precis ca să poată detecta automat conturile care încalcă politicile sale.

De la implementarea DEC, Facebook spune că a redus volumul de conturi false de pe platformă de la 5,2 % la 3,8 % dintre utilizatorii activi lunari.

Potrivit lui Daniel Bernhardt, engineering manager în cadrul Facebook’s Community Integrity și care a lucrat la sistem, DEC poate fi adaptat pentru a putea fi folosit de alte companii care au nevoie de o asemenea moderare, inclusiv rețele sociale rivale.

Preluat de la: diez.md