main-qimg-e1e68b42f6861fa5f7dd269c1d2fee10.jpg
Facebook anunță închiderea a mai multe pagini, grupuri și conturi care distribuiau știri fake pe rețeaua de socializare, dar și pe Instagram. Au fost identificate două astfel de operațiuni, prima cu originea în Marea Britanie, iar a doua în România, scrie antena 3.

Potrivit echipei de cybersecuritate a Facebook, nu au fost găsite legături între cele două activități, însă modul de operare era similar, prin crearea de conturi multiple pentru a induce în eroare în privința identității reale și a activităților de pe rețeaua de socializare.

Acest „comportament neautentic coordonat” nu este echivalentul „fake news”, ci înseamnă, potrivit Facebook, că „un grup de persoane lucrează împreună pentru a-i înșela pe alții cu privire la cine sunt și ce fac”. Facebook subliniază că deciziile de închidere în astfel de cazuri nu au legătură cu conținutul postat sau distribuit, ci cu comportamentul administratorilor paginilor.

Baza acțiunii a fost reprezentată de faptul că persoanele din spatele conturilor au folosit informații false în încercarea de a-și crea identități care nu erau reale.

Legat de România, Facebook informează că a închis 31 de pagini, grupuri și conturi, care însumau o rețea și care, printr-o combinație de conturi false și conturi reale postau știri locale și politice, inclusv știri partizane, folosind titluri fictive, în sprijinul Partidului Social Democrat. De asemenea, precizează Facebook, era promovat conținut al unor site-uri pretins de știri, folosind povestiri care puteau genera polemici aprinse. Mai mult, deși administratorii acestor pagini și conturi au încercat să își ascundă identitățile, Facebook a descoperit că o parte dintre aceste activități erau legate de un individ asociat PSD.

În total, vorbim de 4 pagini de Facebook, 26 de conturi și un grup, în jur de 1.500 de fani ai respectivelor pagini, care au cheltuit în jur de 650 de dolari pentru a-și promova conținutul pe Facebook.

Facebook a oferit și câteva exemple a conținutului de pe aceste pagini:

Facebook mai comunică faptul că această rețea a fost descoperită nu cu ajutorul algortimilor folosiți de rețeaua de socializare, ci manual, de către echipele partenerilor care se ocupă de securitate și analizează astfel de cazuri.

Întregul comunicat al Facebook poate fi citit AICI.

Citiți și:

Facebook a șters majoritatea profilurilor false, raportate de către aplicația moldovenească Trolless

(foto) Facebook a eliminat 200 de conturi care răspândeau informații false în Moldova. Compania bănuiește angajații guvernului

 

Preluat de la: diez.md