lukașenko.jpg
Astăzi în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale. Conform datelor exit-poll-ului național, Aleksandr Lukașenko a obținut 79, 7 % din voturi.

Contracandidata acestuia, Svetlana Tihanovskaia, a obținut 6,8 % din voturi.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Belarus, în cinci regiuni, Lukașenko are 82 % din voturi la secțiile de votare deschise în spitale, iar în secțiile deschise în armată, 93,7 % au votat pentru el.

Radio Europa Liberă relatează că la 18 secții de votare din străinătate, exit-poll-urile au arătat că Lukașenko a obținut puțin peste 10 %, iar pentru Tihanovskaia au votat 71 %.

De asemenea, presa locală scrie că o mulțime de cetățeni din Belarus aflați peste hotare nu au reușit să-și exercite dreptul la vot.


Mai mulți corespondenți ai postului de televiziune Dojdi, care reflectau alegerile prezidențiale din Belarus, au fost reținuți la Minsk, transmite jurnal.md.

Într-o înregistrare video se vede cum jurnaliștii sunt puși la pământ de mai multe persoane îmbrăcate în civil. S-a întâmplat după ce aceștia au discutat cu reprezentantul candidatului de opoziție, Svetlana Tihanovskaia.

Măsurile de securitate au fost întărite duminică la Minsk, semnalându-se totodată dificultăţi în accesul la internet, îndeosebi la reţele sociale, mesagerii şi site-uri de informaţii apropiate opoziţiei.

La diferite puncte de intrare în capitală, au fost amplasate puncte de control ale poliţiei şi circulaţia a fost limitată pe un singur sens, potrivit AFP, care citează mai mulţi martori.

Vehicule blindate de transport au fost desfăşurate la aceste puncte de acces, precum şi militari înarmaţi, conform aceloraşi surse.

În centrul Minskului, au fost instalate bariere metalice în jurul mai multor clădiri administrative unde staţionarea era interzisă. Şi numărul patrulelor de poliţie a fost sporit.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a promis duminică, după ce a votat, să nu piardă controlul asupra situaţiei în timpul alegerilor prezidenţiale în care are ca neaşteptată oponentă o tânără candidată pe nume Svetlana Tihanovskaia, informează AFP.

„Nimeni nu va permite o pierdere a controlului. Totul va rămâne sub control, vă garantez (…) Nu trebuie să aveţi nicio îndoială”, le-a spus Lukaşenko jurnaliştilor, potrivit imaginilor difuzate de postul public Belarus 1.

Cetăţenii Belarusului au votat astăzi într-un scrutin prezidenţial în care Lukaşenko, la putere de mai bine de un sfert de secol, o are ca oponentă pe Svetlana Tihanovskaia, care a reuşit să mobilizeze mulţimile în pofida represiunii, notează AFP.

Preluat de la: diez.md