Grigore-Vieru.jpg

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită toți doritorii să viziteze expoziția tematică cu genericul „Omagiu poetului păcii, Grigore Vieru”, care se desfășoară la Chișinău în perioada 14 februarie – 14 martie 2024. Activitatea este organizată cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii și Zilei comemorării poetului.

În cadrul expoziției se vor regăsi cărți și publicații periodice, ediții bibliofile, volume antume care ilustrează opera acestuia.

Printre cele vernisate se regăsesc: 
# placheta de versuri pentru copii cu care și-a început cariera, editată în 1957, „Alarma!”; 
# „Muzicuțe” (1958);
# „Mulţumim pentru pace” (1963); 
# povestiri şi cântece „Făgurași” (1963),
# „Trei iezi” (1970),
# „Albinuța: cartea preșcolarului” (1982),
# „Abecedar” (1989),
# „Frumoasă-i limba noastră” (1996),
# „Soare, soare, domn frumos” (2008);
# volume pentru maturi: „Duminica cuvintelor” (1969) etc.

Expoziția este structurată conform compartimentelor: „COPILUL CEL MARE al neamului” (date personale, baștină, familie); „Mulțumim pentru pace…” și „Poetul tuturor”.

Aceasta poate fi găsită în spațiul expozițional, etajul 2, bloc central al bibliotecii, care se află pe strada 31 august 1989, numărul 78A.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului și a fost decorat cu Ordinul Republicii. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md