rejuvenare-vaginala-laser-csid.jpg

Considerată mulţi ani un subiect tabu, estetica ginecologică reprezintă una dintre cele mai noi ramuri din medicină. Efectuată în condiţii de maximă siguranţă, cu aparatură medicală modernă, ea poate fi acum non-invazivă, adică nu presupune operaţii, tăieturi, suturi sau timpi de recuperare. Amalia Anghel, Medic Primar Dermatovenerologie, Doctor în ştiinţe medicale, ne vorbeşte astăzi despre procedurile de rejuvenare vaginală.

Rejuvenarea vaginală: frumuseţe intimă fără operaţie

Pentru rejuvenarea vaginală se foloseşte un laser CO2 special, numit Femilift, care emite undă laser sub forma unor pixeli de energie fini. Această energie pixelată aplicată ţesăturilor zonei genitale penetrează şi îmbunătăţeşte calitatea mucoasei sau pielii prin stimularea procesului de sinteză de colagen, elastină şi prin creşterea vascularizaţiei. Ţesuturile tratate vor fi mai ferme, mai elastice, mai rezistente. Tratamentul se efectuează cu o probă laser cilindrică, minând forma vaginului, care se introduce în vagin şi transmite într-un mod sigur şi eficient energia laser pixelată. Astfel începe tratamentul de remodelare al straturilor bazale ale mucoasei vaginale prin stimularea sintezei de colagen şi elastină. Acest proces de modelare duce la îngustarea canalului vaginal şi creşterea tonusului peretelui vaginal, având ca efect o creştere a satisfacţiei sexuale, atât pentru pacientă, cât şi pentru partener.

Rejuvenarea vaginală: o necesitate medicală

Procesul de remodelare creşte elasticitatea şi lubrifierea mucoasei genitale având ca efect dispariţia sau ameliorarea disconfortului spontan sau din timpul contacului sexual. Prin remodelarea peretelui vaginal, rejuvenarea vaginală ameliorează incontinenţa urinară uşoară/moderată. Prin creşterea calităţii mucoasei vaginale şi stimularea proceselor imune locale sunt studii care demonstrează rolul pozitiv al rejuvenării vaginale inclusiv în vaginite cronice şi infecţii HPV. Laserul poate fi folosit şi pentru tratamentul introitului vaginal (deschiderea vaginului) şi a zonei vulvare (labii mari, labii mici, clitoris) pentru tratamentul lichenului scleros, laxităţii ţesuturilor, atrofiei mucoasei, uscării mucoasei genitale.

<!–

Formul de quiz

–>

Rejuvenarea vaginală: cui se adresează

  • Pacientele cu laxitate vaginală după sarcini, naşteri naturale, epiziotomii sau din alte cauze şi care au observat o scădere a satisfacţiei sexuale;
  • Paciente cu sindrom urogenital de menopauză (uscare, usturime, arsură, atrofie, lipsa lubrifierii mucoasei genitale, contact sexual dureros);
  • Paciente care datorită vârstei, hormonilor, sarcinilor observă modificări intestetice ale zonei vulvare (laxitate, pigmentare, atrofie, uscare);
  • Paciente cu lichen scleros cronic genital;
  • Paciente cu incontinenţă urinară uşoară/moderată.
  • Rejuvenarea vaginală: pregătiri, rezultate şi efecte secundare

Înainte de efectuarea tratamentului este necesară o consultaţie ginecologică cu efectuarea examenului Papanicolau şi culturii de secreţie vaginală. Pentru rezultate optime se recomandă 3 şedinţe, efectuate la interval de 4 sătămâni şi încă o şedinţă după 6 luni. Se pot efectua 1-2 şedinţe pe an de întreţinere. Procedura nu este dureroasă, nu se efectuează sub antestezie, nu necesită întreruperea activităţilor zilnice, dar se recomandă evitarea contactului sexual pentru 5 zile. Pacienta poate simţi sensibilitate sau uşor disconfort 2-3 zile după procedură şi nue ste necesară niciun fel de medicaţie după procedură. Rezultatele încep să apară după 4-6 săptămâni.

Albirea zonei genitale (bleaching)

Un alt domeniu de interes în estetica ginecologică este rezolvarea problemei hiperpigmentării din zona intimă. Hiperpigmentarea zonei genitale este închiderea la culoare a pielii zonei genitale şi perigenitale (zona vulvară, perineală, perianală, zona inghinală şi faţa internă a coapselor). Este cauzată de predispoziţia genetică la hiperpigmentare (secreţie în exces de melanină, pigmentul brun al pielii), hormoni, sarcină, fricţiune, epilarea zonei, expunerea la soare, înaintarea în vârstă. Deşi sunt disponibile mai multe tipuri de proceduri de depigmentare a zonei genitale (creme depigmentare, peelinguri chimice, IPL), depigmentarea cu laser este cea mai eficientă, mai rapidă şi cu rezultate permanente.

Laserul: face pielea mai albă, mai tânără

Pentru depigmentarea zonei genitale se foloseşte un laser CO2 de ultimă generaţie care generează emisii laser fracţionate care, în funcţie de cerinţele pacientului, pot penetra şi stimula pielea pentru a obţine o piele mai deschisă, mai tânără, mai fermă, mai estetică. Se poate trata zona vulvară, perineală (zona dintre vagin şi anus), perianală, zona inghinală, faţa internă a coapselor. Înainte de efectuarea procedurii este consultaţia iniţială cu medicul dermatolog în care se face evaluarea zonei care se doreşte a fi tratată, se identifică potenţiale situaţii care constituie contraindicaţii pentru procedură. Pe baza consultaţiei iniţiale se stabileşte planul de tratament, de obicei se efectuează 3-4 şedinţe la interval de 4-6 săptămâni pentru rezultate optime.

Fără bisturiu, fără perioadă de recuperare

Procedura necesită doar anestezie locală sub formî de cremă, nu necesită repaus la pat, pacientul se reîntoarce în aceeaşi zi la activităţile lui zilnice. Procedura durează 30-45 de minute, iar după, medicul recomandă anumite produse de îngrijire, fără contact sexual 3-5 zile, fără expunere la soare timp de 3 luni şi este interzisă epilarea cu ceară. Tratamentul de depigmentare poate fi combinat în aceeaşi şedinţă şi cu alte proceduri de estetică ginecologică: rejuvenare laser sau combinată (PRP sau acid hialuronic) pentru zona vulvară, rejuvenarea vaginală, O-shot, augmentarea punctului G.

Preluat de la: csid.ro