pixel.png

Mănânc îngheţată de şofran. Aur cu aromă delicată, sălbatică, florală, nepământeană, luxoasă, exorbitantă şi mă întorc cu puterea gândului în exclusivista insulă Gotland din Suedia. Mă reîntorc la primul meu contact direct cu şofranul, la ferma ecologică Lilla Bjers, unde Margareta sfărâmă între degete câteva pistiluri roşiatice de şofran cultivat chiar cu propriile mâini. Pielea ei bătătorită s-a colorat. Secundele au îngheţat.

Şofranul are ceva magic. Pentru un kilogram de şofran este nevoie de circa 200.000 de flori, iar preţul diferă în funcţie de calitate şi de ţară de la 10 la 35 euro/per gram. Gustul de şofran este des întâlnit în Gotland, renumită pentru scena culinară de înaltă clasă. Pe lângă îngheţata de şofran organică pe care o găseşti peste tot (am replicat-o şi acasă apoi ca să păstrez starea de bine) şi prăjitura simbol a insulei este o budincă de şofran -”saffranspannkaka” (orez, ouă, lapte, migdale, şofran) servită alături de frişcă şi gem de ”salmbär” (un soi de mini mure ce cresc doar în Gotland).

<!–

Formul de quiz

–>

Mai fac câţiva paşi prin fascinanta grădină de la Lilla Bjers şi dau cu ochii de leuştean.Da, în Suedia numele i se păstrează din denumirea latinească – levisticum. Iar Margareta nu ştie reţeta de borş cu leuştean însă abia aşteaptă să o încerce. ”Mereu descoperi”spune ea. De altfel, ferma şi restaurantul pe care le conduce alături de Goran, soţul ei au râuri de premii şi distincţii pentru sustenabilitate, ecologie şi gust bun, foarte bun, au şi premiul chiar şi „Sweden’s Best Restaurant 2018” by Bookatable Diner Award. 
Nu este chiar o surpriză să am parte de una dintre cele mai bune cine şi proaspete din viaţa mea, ştiam că insula Gotland este renumită pentru haute-cuisine. Dar acesta este doar un aspect.

Galerie foto

vezi galeria 25 foto

Gotland – o forţă indiferent de vremuri

Este cea mai mare insulă din Marea Baltică şi total diferită de tot ceea ce am mai văzut până acum atât din punct de vedere al peisajelor, cât şi din punct de vedere cultural şi mai ales arhitectural. Visby, capitala insulei este o bijuterie, probabil cel mai frumos oraş medieval pe îl poţi avea în faţa ochilor. Preţios precum diamantele şi o sursă extraordinară de inspiraţie pentru artiştii vizuali.

Visby
Visby face parte din celebra Ligă Hanseatică – alianţa militară şi comercială a oraşelor de la Marea Nordului până la Marea Baltică. Este încă împrejmuit de un zid păstrat în stare foarte bună. Ca să înţelegeţi cât de importantă a fost în Suedia dintotdeauna această aşezare – pe lângă Visby numai două alte oraşe aveau ziduri – Stockholm şi Kalmar. La sfârşitul secolul al XIV-lea Visby chiar a refuzat să intre în Liga Hanseatică, ei dominau Baltica înainte de formarea Hansei. Acum în autoizolarea la domiciliu, m-am imaginat des în dimineaţa de august în care la 6 a.m eu şi copilul am lăsat camera călduţă cu tapet cu frunze şi flori exotice din hotelul de pe malul mării şi am pornit să „ridicăm„ roua şi ceaţa de pe zidurile măiestosului oraş.

Visby, Gotland, oraşul cu cele mai frumoase ferestre 

Casele cu cele mai frumos decorate ferestre (există un cult, se pare), clădirile impunătoare, ruinele construite în stil Romanesque cu influenţe Gotice erau în august asaltate de trandafiri în floare şi de meri şi peri. Din orice punct sau unghi ai privi, oraşul ţi se arată altfel. Insula poate fi accesată uşor cu maşina, dar şi cu bicicleta. Fascinant, însă Gotland mai are multe de oferit.

visby

Doza de mister din Gotland

Însă Gotland nu a fost întotdeauna numai soare, mare şi ambient plăcut. Vreme de 600 de ani şi o parte întunecată domină istoria insulei – execuţii publice, crime, pedepsa capitală făceau parte din viaţa cotidiană şi aveau rolul de a ţine oamenii sub imperiul fricii. Edificiile terorii se pot vizita. Am citit asta fix după ce am plecat de la Katthamra-gard, o pensiune unde se află o casă de vacanţă din lemn, acoperită complet de iederă – căreia i se spune şi ”Casa Vrăjitoarei”. Proprietarul ne-a asigurat însă că totul este o poveste creată de el şi alţi copii mult timp în urmă, iar în acea casă a locuit mama sa. Evident, casa este pentru închiriat. Şi totuşi, un văl de mister s-a aşezat peste imaginea creată despre Gotland.

Fårö, refugiul multor artişti

Am mai pus câteva cărămizi la această imagine atunci când am vizitat splendida insulă Fårö, administrată tot de Gotland, o oază de linişte, mare, soare şi vânt. Am nimerit în miezul unei întâlniri ale scriitorilor care fac parte din Academia Scriitorilor Fårö.

Faro, Gotland

Peste 20 de scriitori suedezi renumiţi ne-au primit în mijlocul lor şi am putut descoperi insula pe care a trăit celebrul regizor suedez de film Ingmar Bergman şi prin ochii lor. Pelicula ”Persona”a fost filmată chiar în Fårö. Iar cum lumea este mică, unul dintre scriitori Anders Bloomstörm era însoţit de câinele său fost maidanez, adoptat din România, ce îl însoţeşte peste tot.Iar cum tot ce este şi mai şi vine la sfârşit, în ultima seară din Fåro, apusul a căzut spectaculos peste Gamla Hamn, celebra stâncă în formă de ceaşcă de cafea. (foto şi în deschidere).

Faro gotland foto marc vorsatz

 

Info utile:
Cum ajungi în Gotland?
Cu avionul: via Stockholm – Visby, cu feribotul: www.destinationgotland.se/de/fahre/
Unde să stai în Gotland?
Villa Alma: villaalma.se/
Strandakar: www.strandakar.se/

Unde să stai în Fårö?

Fårö Gården farogarden.se/

Unde să mănânci în Gotland?
Lillabjers: www.lillabjers.se/krog/
Smarkrike: smakrike.se/
Tuppens Krog: www.tuppenskrog.se/

Ce să vizitezi?
Bergman Center www.bergmancenter.se (Fårö)
Pagini oficiale de turism:

Visit Gotland: https://gotland.com/en/

Visit Sweden: www.visitsweden.com

Nota redacţiei – Călătoriţi responsabil, respectând cu stricteţe regulile anti infectare cu virusul Sars-Cov-2. Pentru călătoriile în străinătate, verificaţi constant recomandările Ministerului de Afaceri Externe www.mae.ro

Fotografii de Marc VorsatzMedia Crew Mitte Berlin, Shutterstock, Mădălina Drăgoi

Visby foto Marc Vorsatz

 

Preluat de la: csid.ro