pixel.png

În timp ce spitalele din ţară sunt aproape goale, din cauza crizei COVID-19, pacienţii diagnosticaţi cu o formă de cancer îşi caută sănătatea în Turcia. 

Despre criza mondială din sănătate şi pacienţii din România care sunt transportaţi cu ambulanţele speciale în spitalele din Turcia, am stat de vorbă cu antreprenorul şi consilierul medical Ensar Duman, care are, prin clinica sa din Bucureşti, parteneriate cu 12 spitale din Turcia.
 

În perioada de vârf a pandemiei, dar şi în cea actuală a stării de alertă, mulţi români au ales să se trateze în străinătate. În ciuda restricţiilor de circulaţie şi având suportul echipei clinicii Ensar Duman, persoanele suferinde au reuşit să treacă graniţele şi să ajungă în Turcia cu ambulanţe speciale.

<!–

Formul de quiz

–>

Ce cazuri au plecat în Tucia, la tratament, când graniţele ţărilor sunt închise, avioanele se află la sol şi există restricţii de circulaţie?

Ensar Duman: Noi în perioada critică, de vârf, am avut de rezolvat cazuri urgente de leucemie, mai multe pe partea de oncologică şi un tratament cu celule stem. Oamenii veneau la noi, nu puteam să stăm cu mâinile în sân.

Vorbim despre viaţa şi sănătatea oamenilor, trebuiau găsite soluţii. Aşa că, noi am ales varianta ambulanţelor speciale şi am primim acceptul din partea autorităţilor din România şi Bulgaria de a tranzita aceste ţări.

La fel procedăm şi acum. Pacienţii din România sunt transportaţi cu ambulanţe în spitalele din Turcia, chiar şi acum, când graniţele sunt închise.

Ei sunt preluaţi de acasă, de la adresa de domiciliu şi transportaţi în deplină siguranţă până la graniţa cu Turcia. Ulterior, la graniţa turcă, pacienţii sunt aşteptaţi de ambulanţa spitalului unde urmează să ajungă.

Am apelat la o companie din România care deţine maşini echipate corespunzător, cu aparatură specială şi servicii de asistenţă medicală. Este un drum de 8-9 ore, în care pacientul este monitorizat şi asistat medical. 

Pacienţii care plecă în Turcia au dreptul să fie însoţiţi? Aparţinătorii lor pot să călătorească alături de ei în ambulanţele speciale?

Ensar Duman: Da, pacienţii pe care i-am transportat până acum la spital, în Turcia, au avut alături o rudă sau o persoană apropiată. Totul se realizează cu acordul consulatului Bulgariei, cel al statului turc şi al Ministerului Sănătăţii. După intrarea pe teritorul Turciei, ambulanţa merge direct la spital şi pacientul este internat. Aparţinătorii sunt cazaţi tot în spital, dar în regim hotelier.

La plecare, pacienţii au nevoie de acel „certificat de sănătate” care să ateste că nu sunt purtători de COVID-19 sau sunt testaţi doar când ajung în spital?

Ensar Duman: Prima verificare are loc în vamă, la intrarea în Turcia, unde se realizează testarea COVID-19. Atunci se eliberează acel certificat de sănătate. La intrarea în spital însă, pacientul este internat, 24 de ore, la un etaj special pentru a repeta testul Covid-19. Dacă totul este în regulă, a doua zi începe tratamentul.

La izbucnirea pandemiei, decretarea stării de urgenţă şi închiderea graniţelor aveaţi pacienţi în Turcia? Aceştia au întâmpinat probleme când au vrut să revină în ţară?

Ensar Duman: Toată lumea s-a întors în siguranţă. Mai mult, am avut cinci pacienţi români care au ales să rămână în Turcia. În loc să se întoarcă, ei au rămas pentru a-şi putea continua tratamentele.

Hotelurile erau închise, aşa că echipa noastră a închiriat apartamente lângă spital pentru ei. Au fost 5 cazuri, 5 familii care au rămas în Turcia, de teamă că dacă revin în România nu se vor putea reîntoarce la timp, în ziua tratamentului. S-a dovedit că alegerea lor a fost înţeleaptă, graniţele sunt închise chiar şi în ziua de astăzi.

A fost vorba despre cazuri cu tratamente de chimioterapie, cancere, o operaţia la stomac şi o alta a cărei refacere a fost anevoioasă şi necesita urmărirea atentă a echipei medicale.

Din fericire, spitalele din Turcia nu s-au închis niciun moment. Ele au continuat să interneze şi să trateze diferite forme de boli. Şi aici, anumite spitale au devenit exclusiv COVID, iar clinicile mari şi-au împărţit ramurile astfel încât să poată să rezolve şi toate urgenţele medicale non-covid.

Când se va relua turismul medical în condiţiile şi forma pe care o ştiam?Aveţi pacienţi care aşteaptă acest moment?

Ensar Duman: Peste câteva zile, pe 15 iunie, se vor ridica restricţiile de circulaţie şi se va putea călători pentru sănătate. Avem pacienţi a căror dosare au fost analizate deja de medici. Ramurile sunt diverse, de la oncologie, fertilizare in vitro, tratamente de celule stem sau operaţia de diabet de tip 2, până la operaţii estetice. Dosarele sunt în Turcia, programarea este stabilită, la fel şi cazarea.

Ca să înţelegeţi câţi oameni aşteaptă să meargă la tratament vă spun doar atât: de la 1 iunie, Turcia pune la dispoziţia pacienţilor proveniţi din 10 ţări, printre care şi România, zboruri charter speciale pentru ei.

Există o cerere mare, iar Turcia a găsit această soluţie salvatoare. Totodată, noi continuăm să ducem la tratament, cu ambulanţele speciale, cazurile cu urgenţe medicale.

Preluat de la: csid.ro