endava2.jpg
Astăzi, în majoritatea anunțurilor de angajare pentru joburi în sectorul IT, doar 20% dintre cerinţe se referă la cunoștințe teoretice, în timp ce 80% enumeră abilităţi de lucru cu diverse instrumente moderne de programare, asamblare, tracking, sisteme de control a versiunilor, framework-uri etc. Nu e de mirare că absolvenţii se simt dezorientaţi, văzând discrepanţa între cunoştinţele lor şi cerinţele pieţei IT.

Pentru a ajuta studenţii să înţeleagă cum au loc diverse procese în industria IT, Endava – recent listată la bursa de valori din New York – susţine, pentru al treilea an consecutiv, o serie de cursuri la universităţile de top din ţară.

Astfel, începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, pe lângă cele 4 cursuri deja cunoscute în mediul academic: Testare Software (la ASEM), DevOps (la UTM), Dezvoltarea Aplicaţiilor Java (la USM) şi Dezvoltarea Aplicaţiilor Web (la ASEM), Endava vine în premieră cu „Managementul Aplicaţiilor Software” (AM) – un curs dedicat studenţilor din ultimii ani de la Universitatea Tehnică a Moldovei şi Universitatea de Stat din Moldova.

Marin Efros, Head of Application Management, Endava: „Cursul de AM oferă studenţilor oportunitatea de a învăţa, de la angajaţi Endava, lucruri ce nu se regăsesc în programul de studii. Pe parcursul orelor, tinerii specialişti vor învăţa nu doar cum să folosească cele mai moderne instrumente de programare, ci şi să înțeleagă întregul ciclu de dezvoltare și mentenanță al unei aplicaţii. Cunoştinţele şi abilităţile obţinute la cursul organizat de Endava îi vor face mai siguri pe ei la orice interviu de angajare, inclusiv pentru admiterea la programul nostru de Internship”.

Fiecare dintre mentorii cursului de AM are propria motivaţie de a împărtăşi din experienţa sa cu viitorii specialişti IT.

endava1

Mila Bezaliuc, Mentor al cursului de AM și Applications Management Engineer (Java) va susţine orele ce includ tematici precum: Java Basics, Crearea aplicaţiilor web utilizând Java, Spring Boot, Hibernate, HTML/CSS, Bootstrap şi altele.

„După ce am absolvit universitatea, mi-am dat seama că există multe tehnologii şi instrumente despre care nu auzisem în timpul studiilor. Programul de internship la Endava mi-a ajutat să-mi completez cunoştinţele și să obțin primul meu job în IT. Acum, pe lângă taskurile de programare, cu plăcere mă ocup de instruirea internilor şi a studenţilor și îi susțin să facă primii pași.

În timpul cursului studenţii vor afla, din prima sursă, despre situaţia reală în sectorul IT, ce tehnologii şi framework-uri se utilizează în prezent. În plus, ei vor crea şi depana o aplicaţie şi o vor plasa pe server. Pe lângă comunicarea cu angajaţii companiei, cărora le pot adresa întrebări, un bonus plăcut pentru studenţi este că absolvirea unui astfel de curs le oferă mai multe şanse de angajare”, ne-a spus Mila Bezaliuc, mentor al cursului „Managementul Aplicaţiilor Software”.

Ion Sandul, Senior Application Management Engineer, Endava, mentor: „Ţin minte când eram pe băncile universităţii şi nu aveam idee cum se lucrează într-o companie mare. Am învăţat mult de sine stătător, dar a fost greu. Apoi am aplicat la internship şi acum sunt AM Java inginer în Endava. Îmi doresc să ajut viitorii posibili colegi să înţeleagă care este lifecycle-ul unei aplicaţii reale, să le explic cu ce ne ocupăm noi în Application Management şi să-i încurajez să depună efort, să nu le fie frică şi să devină şi ei ingineri Java”.

Cursurile de programare susţinute de Endava au loc în laboratoare renovate şi dotate de companie în universităţile respective. Până în prezent au fost organizate 10 sesiuni de cursuri, cu circa 200 de participanţi, dintre care 15 sunt deja angajaţi la Endava.

endava2

„În prezent nu este suficient să ai doar studii superioare sau să faci unele cursuri online. Toată lumea o face şi este nevoie să te evidenţiezi prin ceva. Cursurile organizate de companii private oferă o înţelegere mai bună a cerinţelor curente pe piaţa IT, a lacunelor pe care le ai şi cum să te perfecţionezi”, ne spune Elena Crijanovschi, Junior DevOps inginer la Endava. „Am frecventat cursul de DevOps, organizat de Endava în toamna 2017. Cel mai mult mi-a plăcut atitudinea prietenoasă a mentorilor şi atmosfera care s-a creat în grupă. Cunoştinţele obţinute la curs m-au încurajat să mă înscriu la AM DevOps internship, ediţia de primăvară, iar la finele ei să primesc o ofertă de angajare în Endava”.

Eugeniu Solonari este de 3 luni Junior QA inginer la Endava, după ce a frecventat cursurile de testare organizate de Endava la Universitatea Tehnică, dar și programul de Internship. „Am frecventat cursul de testare, care a reuşit să mă atragă suficient, încât astăzi să dedic acestui domeniu cea mai mare parte a timpului. Cursul a fost unul foarte constructiv şi bine gândit, iar ceea ce am studiat aici cred că este util pentru orice inginer IT. Un avantaj enorm au fost trainerii, care veneau mereu bine dispuşi şi pregătiţi de a ne învăţa lucruri noi. Studenţii ar trebui să profite din plin de această şansă unică de a învăţa instrumentele viitorului şi de posibilitatea de a se specializa într-un domeniu specific al IT, făcând cunoştinţă cu acesta în cadrul cursurilor. Recomand cu încredere aceste cursuri şi sunt sigur că cei care vor avea parte de ele, vor fi foarte mulţumiţi”.

Mai multe detalii despre fiecare curs și formularul de înscriere pot fi accesate pe acest link

https://careers.endava.com/en/Start-Your-Career/Chisinau/Tech-Courses-with-Endava-Mentors

Preluat de la: diez.md