carte-1.jpg
Empatia rămâne și în acest an cel mai des căutat cuvânt pe dexonline. E de menționat că acest cuvânt se menține în topul căutărilor anuale câțiva ani la rând, iar în anul 2022 a fost accesat de 179 000 de ori.

Locul doi a fost ocupat de cuvântul pedant, iar pe locul trei s-a clasat cuvântul oligarh.

Vedeți mai jos care sunt top 20 cele mai căutate cuvinte în anul 2021 pe dexonline.

#1. Empatie: 179 000 de căutări – formă de intuire a realității prin identificare afectivă. Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc.

#2. Pedant: 150 000 de căutări – 1. Adj. (Despre oameni și manifestările lor) Cu pretenții de erudiție și de competență deosebită; meticulos; minuțios peste măsură; pedantic, pedantesc. 2. S. m. și f. Persoană care face mereu paradă de erudiția sa și care supără prin minuțiozitate exagerată în lucruri neînsemnate; persoană deosebit de meticuloasă.

#3. Oligarh: 130 000 de căutări – membru al unei oligarhii; partizan al oligarhiei.

#4. Oligarhie: 127 000 de căutări – formă de conducere a statului, în care puterea politică și economică este deținută de un număr restrâns de persoane. Grup de persoane care exercită puterea într-o astfel de formă de guvernământ.

#5. Asertiv: 116 000 de căutări – cu caracter de aserțiune; asertoric.

#6. Misogin: 116 000 de căutări –  1. (Persoană) care are aversiune sau dispreț față de femei. 2. Adj. Care manifestă aversiune sau dispreț față de femei.

#7. Introvertit: 113 000 de căutări – care este concentrat sau obsedat de propriile trăiri interioare.

#8. Paradigmă: 105 000 de căutări – ansamblul formelor flexionare ale unui cuvânt. Tablou al formelor unui cuvânt, dat ca model pentru flexiunea unei părți de vorbire sau a unei clase din cadrul unei părți de vorbire. Exemplu, model; pildă; învățătură.

#9. Pragmatic: 99 000 de căutări – care aparține pragmatismului, referitor la pragmatism, bazat pe pragmatism; care ia în considerație eficacitatea, utilitatea practică. Care judecă exclusiv în funcție de utilitatea practică (reală sau aparentă).

#10. Ipocrit: 98 000 de căutări – (persoană) care se arată altfel de cum este; (om) prefăcut, fățarnic.

#11. Exhaustiv: 94 000 de căutări – care epuizează un subiect; complet, în întregime.

#12. Reziliență: 93 000 de căutări – mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc, a unei epruvete și valoarea inițială a ariei secțiunii transversale în care s-a produs ruperea respectivă.

#13. Nimfomanie: 92 000 de căutări – stare patologică la femei manifestată printr-un libido exagerat și o supraexcitare continuă. 

#14. Recesiune: 92 000 de căutări – retragere. Îndepărtare a obiectelor extragalactice de sistemul solar. Scădere a producției, reducere a investițiilor etc. în perioada apariției fenomenelor negative asemănătoare crizelor economice.

#15. Sustenabilitate: 90 000 de căutări – caracteristică a unei activități de a putea fi desfășurată pe o perioadă lungă de timp. Utilizare și dezvoltare a resurselor naturale fără a conduce la epuizarea acestora sau la degradarea mediului înconjurător.

#16. Cinic: 81 000 de căutări – (despre oameni: adesea substantivat) care manifestă o atitudine condamnabilă, sfidând regulile moralei, normele de conviețuire socială și de bună-cuviință; (despre manifestări ale oamenilor) care trădează, exprimă asemenea atitudini.

#17. Narcisism: 74 000 de căutări – atenție excesivă față de propria persoană fizică; dragoste, admirație, adesea patologică, față de propria persoană; dragoste de sine.

#18. Altruism: 73 000 de căutări – atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine.

#19. Anxietate: 73 000 de căutări – stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc., întâlnită în unele boli de nervi.

#20. Altruist: 70 000 de căutări – (persoană) călăuzită de altruism.  (Persoană) care lucrează, care acționează pentru binele altora.

Preluat de la: diez.md