În general, problemele de natură sexuală ale bărbatului pot avea două cauze: anumite probleme medicale sau probleme de natură psihică. Pentru o abordare corectă, în primul rând trebuie exclusă cauza medicală.
De aceea, înainte de orice, mergeţi la un medic de familie sau la un urolog. Ei vă pot indica un set de analize din care vă puteţi da seama dacă problema este fizică sau psihică.
Cauzele fizice ale acestor probleme sexuale pot fi: afecţiuni ale inimii, tulburări neurologice, dezechilibre hormonale, diabet, insuficienţă renală, dar şi alcoolism sau abuz de droguri.
Dacă analizele arată că din punct de vedere fizic nu aveţi probleme, atunci puteţi apela la un psiholog pentru a descoperi care pot fi cauzele acestor disfuncţii.
Cauzele de natură psihică ale disfuncţiilor sexuale
În general, problemele psihologice ce pot duce la tulburări sexuale în rândul bărbaţilor pot fi:
- Depresia
- Anxietatea
- Anumite tulburări de personalitate
- Problemele din relaţie
- Stresul de la locul de muncă sau o altă situaţie de viaţă despre care credem nu o putem rezolva
- Alte traume din trecutul sau prezentul persoanei legate de performanţele sexuale
Care sunt tulburările şi disfuncţiile sexuale ale bărbatului?
1. tulburări ale dorinţei sexuale. Aceasta are două tipologii: tulburarea sexuală hipoactivă caracterizată prin deficienţa sau absenţa dorinţei/fanteziilor sexuale şi tulburarea prin aversiune sexuală ce presupune aversiunea şi evitarea contactelor sexuale.
2. tulburări ale excitaţiei sexuale – tulburarea erectilă ce se manifestă prin incapacitatea de a atinge sau a menţine o erecţie adecvată
3. tulburări orgasmice, adică obţinerea cu mare greutate a ejaculării sau absenţa acesteia
4. ejacularea prematură, adică bărbatul ajunge la orgasm foarte repede, înainte de a-şi dori acest lucru
5. tulburări prin durere sexuală – coitul dureros
6. tulburarea identităţii de gen – recunoaşterea interioară diferită faţă de sexul biologic şi modul în care o persoană doreşte să fie percepută de cei din jur
7. parafiliile – tulburări caracterizate de impulsuri, fantezii sau practici sexuale neobişnuite, deviante sau bizare. Aici se încadrează: exhibiţionismul, fetişismul, frotteurismul, pedofilia, masochismul sexual, sadismul sexual, fetişismul transvestic, voyeurismul.
Cum pot fi rezolvate aceste probleme?
Aşa cum am spus şi mai sus, prima dată excludem partea medicală. Dacă se dovedeşte prin analize că nu avem nicio cauza medicală, atunci putem spune că este o problemă de natură psihică şi este necesară intervenţia unui psiholog sau, în situaţii mai grave, a unui medic psihiatru.
Prin psihoterapie se descoperă care sunt elementele traumatice ce au provocat aceste disfuncţii şi care pot fi soluţiile cele mai bune pentru depăşirea acelei situaţii.
Aşa cum am mai spus, poate fi vorba despre probleme în cuplu, cum ar fi: certuri, şantaj emoţional, jigniri care pot inhiba funcţia sexuală a bărbatului, pot fi probleme la serviciu, unde bărbatul se poate simţi depăşit de sarcinile pe care le are de rezolvat, sau de în relaţia de cuplu, care îl stresează peste măsură.
De asemenea, este important să se renunţe la adicţii (alcool, droguri), să se restabilească calitatea somnului, dar şi a celorlalte situaţii de viaţă care au provocat disfuncţia respectivă.
Este nevoie de o implicare corectă a pacientului şi uneori de sprijinul familiei pentru ca această situaţie să se rezolve cu adevărat.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Preluat de la: csid.ro