alcool-piele.jpg

Câteva băuturi pe săptămână nu afectează prea mult tenul, însă consumul excesiv de alcool poate avea un impact real nu doar asupra vieții sociale, ci și asupra pielii.

Științific, trebuie să știm că alcoolul este hepatotoxic, ceea ce înseamnă că afectează în mod direct ficatul. Ficatul este corelat cu funcțiile pielii, astfel că atunci când ficatul are de suferit, efectele se vor manifesta inclusiv la nivelul tegumentului.

Cele mai des întâlnite efecte nocive ale consumului de alcool sunt cele asupra sistemului nervos central, asupra circulației și asupra ficatului, dar cele care se văd în mod sigur sunt cele asupra pielii.

Iar acest lucru, în timp, determină îmbătrânirea prematură a pielii. Persoanele care consumă alcool în exces sunt mai predispuse la riduri. Potrivit specialiștilor, atunci când se consumă alcool, apa iese din organism iar funcția de rehidratare a organismului este încetinită.

Consumul de alcool afectează ficatul, organ ce funcționează ca un sistem de curățare pentru organism, eliminând toxinele sau metabolizandu-le. Când ficatul este afectat, toxinele care rămân în corp au un efect negativ asupra pielii.

Ce înseamnă asta? Formarea de edeme, acel aspect de față „buhăită”. În timp, fața mereu umflată ajunge să fie și mai ridată, iar pielea își pierde elasticitatea și fermitatea.

Semnele comune includ apariția ridurilor și decolorarea pielii. Consumul de alcool scade cantitatea de substanțe nutritive care ar putea ajuta la repararea și menținerea aspectului sănătos al pielii.

Vitamina A este esențială pentru refacerea celulară. Alcoolul poate cauza un deficit de vitamina A, iar lipsa acesteia din organism va face pielea să arate palidă, îngălbenită și mai puțin luminoasă.

Dacă ficatul nu funcționează optim, tenul poate capăta un aspect obosit, tern, iar acest lucru, în timp, poate duce la pigmentarea prematură a tenului. Mai mult, alcoolul are un efect de uscare a pielii. Pielea arată mai puțin hidratată și pot apărea pete.

Cercetătorii de la Universitatea din North Carolina confirmă că atunci când consumi consumi alcool în cantități mari îți poți dubla riscul de a face cancer de piele sau orice alt tip de cancer.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la alcool pentru o lună?

Preluat de la: csid.ro