Horoscop-special-Minerva-Eclipsa-de-Soare-de-pe-1-septembrie-2016-1024x768-1024x576-1.jpg
Eclipsa totală de Soare va avea loc astăzi, începând cu 19.05, ora Moldovei, va atinge punctul maxim – acoperirerea totală a soarelui – la 20.18 și se va încheia la 21.47. Eclipsa va fi observată prima dată din Oregon, ultimul stat al SUA care va vedea punctul maxim al eclipsei totale va fi Carolina de Sud. Iată cum o puteți vedea, fiind în Moldova.

Eclipsa totală de Soare din 21 august va putea fi urmărită și la TVR. Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov şi Cătălin Beldea sunt cei care vor transmite fenomenul astronomic pentru Televiziunea Română. Transmisiunea va putea fi urmărită și din Moldova. Eclipsa va putea fi văzută și pe pagina de facebook NASA, care va distribui un live al fenomenului. 

Dacă totuși sunteți în Statele Unite ale Americii și veți avea șansa să o vedeți în realitate, NASA vine cu câteva precizări. Filtrele realizate manual, sau ochelarii de soare obișnuiți, chiar și cei foarte întunecați, nu sunt siguri pentru privit soarele, susțin experții care au întocmit o listă de indicații pentru cei care vor urmări Marea Eclispă din Statele Unite.

Eclipsa totală de Soare din 21 august. Recomandările NASA:

# Inspectați întotdeauna filtrul solar înainte de utilizarea ochelarilor. Dacă este zgâriat sau deteriorat, aruncați-l.
# Citiți și urmați orice instrucțiuni tipărite sau ambalate împreună cu filtrul.
# Întotdeauna supravegheați copiii care utilizează filtre solare.
# Acoperiți-vă ochii cu ochelarii de eclipsă sau cu vizualizatorul solar înainte de a privi spre soarele strălucitor.
# Scoateți filtrul doar după ce nu vă mai uitați la soare și nu în timp ce priviți eclipsa
# Nu priviți soarele întreg sau în faza de eclipsă parțială printr-un filtre, telescop, binoclu sau orice alt dispozitiv optic care nu are filtre.
# Nu priviți soarele printr-o cameră foto, un telescop, binoclu sau alt dispozitiv optic în timp ce folosiți ochelarii de eclipsă sau vizualizatorul solar – radiațiile solare concentrate vor deteriora filtrul și vor provoca vătămări grave ochilor.
# Căutați consultanță de la un astronom înainte de a folosi un filtru solar cu o cameră foto, un telescop, binoclu sau orice alt dispozitiv optic. Rețineți că filtrele solare trebuie să fie atașate în fața oricăror telescopuri, binocluri, lentile de cameră sau alte optice.
# Persoanele care se află în zona în care eclipsa va fi completă pot să înlăture filtrul solar numai atunci când umbra lunii acoperă complet fața strălucitoare a soarelui și devine brusc destul de întunecat.
# De îndată ce umbra începe să se retragă, aplicați din nou filtrul solar
# Persoanele care poartă în mod normal ochelari trebuie să-i păstreze la ochi și să aplice ochelarii de eclipsă peste aceștia.

O eclipsă este un fenomen rar și spectaculos pe care nu veți dori să-l pierdeți, dar dacă aveți ocazia să-l trăiți unul este important să urmați cu atenție procedurile de siguranță.

Preluat de la: diez.md