primavara.jpeg
De astăzi, 20 martie, putem spune că primăvara a venit în calendar. Din punct de vedere astrologic, anume din această zi este considerat începutul primăverii pentru că Soarele trece prin punctul de intersecție a elipticii cu ecuatorul ceresc, ceea ce face ca ziua să fie egală cu noaptea în orice colț al planetei.

Acest fenomen reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare şi, în emisfera nordică, începând de la această dată durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere. Echinocțiul a avut loc la ora 5.50 dimineața. În această zi, ziua şi noaptea vor fi egale, iar după 21 martie ziua se măreşte şi natura se trezeşte la viaţă.

În emisfera sudică a Pământului, procesul este exact invers, astfel în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Iar în regiunile polare începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară care durează şase luni.

Cuvântul „echinocţiu” provine din limba franceză – équinoxe – care înseamnă din latinescul aequinoctium, format din aequus – „egal” şi nox, noctis – „noapte”.

Conform tradiţiei creştine, echinocțiul prevestește și venirea Paştelui, care este sărbătorit întotdeauna în prima duminică după luna plină de după echinocţiu primăverii.

Când are loc echinocțiul de primăvară în următorii ani:

# 2021 – 20 martie (ora 11.37);
# 2022 – 20 martie (ora 17.33);
# 2023 – 21 martie (ora 23.24);
# 2024 – 20 martie (ora 5.06);
# 2025 – 20 martie (ora 11.01).

Preluat de la: diez.md