1544625207602.jpg

Sărbătoarea Sfântului Andrei este așteptată cu nerăbdare, an de an, mai ales de fete. Noaptea de 12 spre 13 decembrie este plină de obiceiuri, iar întreaga zi are o mulțime de superstiții pentru poporul moldovenesc.

Această zi mai este numită şi Ziua lupului sau Gadinetul şchiop. Sărbătoarea este despre împerecherea lupilor, dar și faptul că în această noapte nu trebuie să rostești cuvântul „lup”, pentru ca acesta să nu-ți mănânce animalele domestice.

O altă „regulă” ar fi să nu lucrezi și să nu speli rufele, pentru că „îl necinstești pe Sfântul Andrei – un patron al bolilor”, iar cei care vor ține un post negru, având unele maladii sau necazuri, va putea fi ajutați. Totodată, pentru cei sănătoşi care ţin postul Crăciunului este dezlegare la pește.

În noaptea dintre 12 și 13 se mai spune că ies spiritele rele – strigoii vii cu cei morți – și se luptă. Așadar, pentru ca să te protejezi de ei, trebuie să mănânci usturoi sau să ungi ferestrele și pragurile porților cu usturoi și sare. Iar pentru a ţine departe spiritele rele, oamenii obişnuiau să întoarcă cu gura în jos toate cănile şi vasele din casă.

Sărbătoare Sfântul Andrei este și o zi „specială” pentru fetele nemăritate. Acestea trebuie șă-și pună sub pernă 41 de boabe de grâu, iar dacă visează că cineva le va lua, atunci fata se va mărita.

Pe vremuri, în această seară se adunau fetele, ce aduceau câte un colac și trei căpăţâni de usturoi, și feciorii într-o casă mai mare. Doar un colac și usturoiul era păzit de gazdă (femeie mai bătrână), pentru că băieții încercau să fure din acel usturoi, ceea ce semnifica că ia din norocul fetelor.

În seara de Sfântul Andrei, fetele merg la o fântână cu o lumânare de la Paşte pe care o aprind şi o afundă în găleată, iar când ajunge să lumineze apă ele trebuie să spună: „Sfinte Andrei, scoate-i chipul în faţă apei, că în vis să-l visez, c-aievea să-l văz!”. Se spune că apoi apa din fântână se tulbură şi fata vedea chipul ursitului.

În această noapte, se pune grâu la încolţit în farfurie. În acest fel, gospodării află cum va fi recolta în anul viitor şi dacă vor avea noroc. Dacă grâul va creşte frumos şi verde, va fi un an cu bucurii.

Un obicei așteptat de băieți este furatul porților de la casele fetelor nemăritate. Acest obicei, însă, nu este văzut cu ochi buni de toți gospodarii.

Preluat de la: zugo.md