an-succes.jpg

Tinzi să începi o sarcină şi să nu o finalizezi pentru că te atrag alte două sarcini în paralel? Probabil că suferi de ceea ce literatura de specialitate numeşte „multitasking”! Află în continuare ce este de fapt multitasking-ul şi cât de benefic îţi este el în viaţa de zi cu zi!

Kelvin Lui şi Alan Wong de la Universitatea Chineză din Hong Kong au publicat un studiu în primăvara acestui an care a concluzionat faptul că cei care folosesc în mod frecvent diferite tipuri de mass-media în acelaşi timp, par să fie mai receptivi la integrarea informaţiilor din mai multe simţuri atunci când li se cere să efectueze o anumită sarcină. Autorii postulează faptul că acest rezultat se poate datora experienţei subiecţilor de răspândire a atenţiei asupra diferitelor surse de informaţii din mass-media, deci practic, a multitaskingului!

O fereastră de chat pâlpâie cu un mesaj şi persoana o deschide imediat. O notificare de e-mail vine în colţul din dreapta jos, aducând această sarcină în prim-plan. Monstrul din fundalul jocului video ameninţă să devină mai ameninţător, motiv pentru care se află acum în centrul atenţiei. Multitasking-ul nu este deloc uşor! Cu toate acestea, termenul de multitasking reiese iniţial din literatura informatică şi se referă la rularea firelor de calcul independente, în acelaşi timp.

Cum funcţionează multitasking-ul?

Bucătarul dă drumul la aragaz şi aşază o tigaie pe el. În timp ce se încinge tigaia, el merge la frigider şi scoate o salată şi câteva ouă. Apoi amestecă ouăle într-un castron, le aruncă în tigaie şi pregăteşte o minunată omletă. Totuşi, în timp ce ouăle se gătesc, el are grijă să prepare şi salata şi să fie atent ca ouăle să nu se ardă! Nu putem contesta faptul că multitasking-ul este cu adevărat o necesitate în anumite situaţii.

Procesul de a conduce în sine necesită o formă de multitasking. Şoferul trebuie să aibă întregul plan în cap şi să verifice în mod continuu ca totul să fie în regulă, dispunând astfel de o atenţie distributivă extrem de ridicată.

Cu toate acestea, literatura de specialitate nu încurajează în mod deosebit multitasking-ul. Cu toate că studiile demonstrează eficienţa acestui proces, totodată găsim foarte multe cercetări care atestă faptul că omul ca structură nu este construit pentru a se concentra la mai multe activităţi, motiv pentru care cel mai indicat ar fi să ne apucăm de o singură sarcină pe care să o finalizăm, înainte de a începe alte două.

Preluat de la: Csid.ro