sarcina-longevitate.jpg

Răspunsul pe scurt: da…şi nu prea.

Studiile ştiinţifice pe această temă au rezultate contradictorii, unele susţinând că viaţa ar fi scurtată cu 95 de săptămâni la fiecare copil adus pe lume, altele afirmând că, de fapt, traiul alături de copii poate îmbunătăţi nivelurile anumitor hormoni şi, implicit, longevitatea.

Iată care sunt concluziile mai multor cercetări referitoare la speranţa de viaţă a femeilor care aleg să nu devină mame!

Dacă eşti la vârsta la care mai toţi apropiaţii îţi spun că ar fi cazul să ai un copil, cel mai probabil eşti asaltată de idei precum „starea minunată din timpul sarcinii”, „bucuria resimţită la vederea copilului” şi altele asemenea. Venirea pe lume a unui copil înseamnă dragoste, dar şi responsabilitate. Astfel, cei din anturaj care susţin ideea de „tineri cu carieră, fără copii” ar putea să-ţi spună chiar că a fi părinte este o moarte lentă şi dureroasă. Unde o fi adevărul?

Schimbările fizice din timpul sarcinii pot avea un impact major asupra sănătăţii femeii şi a bărbatului deopotrivă: nopţi nedormite, dureri, vărsături, griji necontenite privind viitorul copilului etc. Aceste stări cresc nivelul de cortizol, hormonul stresului, iar asta duce la slăbirea sistemului imunitar, bariera de protecţie a organismului, şi la creşterea tensiunii arteriale, un factor de risc deloc de neglijat în apariţia multor probleme de sănătate, scrie Time.com.

Un studiu din 2006, publicat în revista ştiinţifică American Journal of Human Biology, a scos la iveală că se pierd 95 de săptămâni din viaţa unei femei pentru fiecare copil purtat în pântece. Cercetătorii au analizat date statistice privind naşterile pe parcursul a 116 ani (între 1886 şi 2002), din patru regiuni ale Poloniei, şi au aflat că hipertensiunea, diabetul apărut în timpul sarcinii, carenţele nutriţionale şi alăptarea ar putea fi de vină pentru scurtarea longevităţii femeii.

Pentru a da naştere unui copil sănătos, femeia are nevoie de multe calorii şi de o alimentaţie diversificată, ia în societatea modernă, în care viteza, stresul şi lipsa timpului liber îşi spun cuvântul, puţine femei mai pot ţine pasul.

Pe de altă parte, un studiu recent din 2016, realizat de experţi de la Universitatea California din San Diego, a arătat că femeile care alegeau să devină mame mai târziu în viaţă aveau cu 11% mai multe şanse să trăiască până la 90 de ani sau chiar mai mult. De asemenea, studiul a relevat că femeile care dau naştere la 2-4 copii sunt mai longevive decât cele care au un singur copil, deşi aceste rezultate s-au dovedit valabile doar în cazul femeilor din rasa caucaziană.

Un alt studiu leagă oxitocina, hormonul fericirii, de longevitatea femeilor care aleg să devină mame. Se pare că acest hormon secretat în timpul sarcinii şi al alăptării ar creşte imunitatea şi ar îmbunătăţi starea mintală a ambilor părinţi.

O altă cercetare a vizat 21.000 de cupluri care aveau probleme de fertilitate şi care doreau să aibă un copil. Experţii au monitorizat evoluţia acestora vreme de nouă ani şi la final au observat că unul din patru cupluri dintre cele care au reuşit să obţină un copil prin fertilizare in vitro avea un risc mult mai mare de a suferi de deces prematur.

Aşa că nu putem confirma, dar nici infirma că longevitatea este legată de procesul de procreaţie, mai multe studii în această direcţie fiind necesare pentru a stabili o relaţie de cauzalitate.

Preluat de la: Csid.ro