sex-femei.jpg

28% dintre femei simt durere în timpul contactului sexual, conform ultimelor statistici. Multe dintre ele nu vorbesc niciodată cu un medic. Altele caută să îşi ascundă suferinţa şi faţă de partener.

Durerea resimţită în timpul contactului sexual, denumită dispaneurie, poate avea repercursiuni grave asupra stării emoţionale a femeii, dar şi asupra relaţiei ei de cuplu. Femeile care suferă de această afecţiune uită să se relaxeze, ajung să se teamă de contactele sexuale şi, într-un final, să le evite. De aceea, este important să ajungem la medic la prima durere resimţită, pentru că acesta poate determina cauza şi poate stabili o conduită terapeutică. 

Medicul Erna Stoian ne vorbeşte despre cele mai frecvente cauze ale acestei probleme şi care sunt soluţiile la care putem apela:

Cauzele durerilor din timpul sexului:

Lubrifierea insuficientă –poate fi cauzată de nivelurile scăzute de estrogeni la femeile aflate la menopauză, după naştere sau în timpul alăptării. Poate apărea şi ca efect advers la anumite medicamente ca: atihipertensive, anticoncepţionale sau antidepresive. Folosirea lubrifianţilor şi preludiul prelungit poate ajuta la relaxarea femeii şi dispariţia durerii. De asemenea, tratamentul local cu ovule cu estrogeni poate fi benefic pentru femeile aflate la menopauză. 

Leziuni ale ţesuturilor – epiziotomia de la naşterea naturală;

Vaginismul – spasme ale musculaturii vaginale;

Infecţiile vaginale şi inflamaţia– orice infecţie, vaginală sau urinară, poate cauza durere în timpul contactului sexual;

Anomaliile congenitale;

Afecţiunile patologice: boala inflamatorie pelvină, endometrioza, fibroame uterine, chisturi ovariene, sarcina extrauterină, probleme la nivelul colului uterin. Acestea cauzează durere profundă şi intensă în timpul contactului sexual.  De asemenea, intervenţiile chirurgicale intraabdominale pot duce la formarea de aderenţe şi la modificarea anatomiei organelor genitale, iar de aici la dispaneurie nu mai este decât un pas.

„Factorii emoţionali sunt asociaţi cu orice tip de durere din timpul contactului’’, precizează Dr. Erna Stoian pentru CSID.

Dacă suferi de durere la contactul sexual, primul pas pe care trebuie să-l faci este să te adresezi medicului ginecolog. Pentru determinarea cauzei, doctorul îţi va face o anamneză amănunţită. Aceasta va conţine istoricul sexual, obstetrical şi chirurgical, o examinare ginecologică şi o ecografie transvaginală.

Tratamentul depinde de cauza ce determină apariţia durerii

Atunci când durerea apare datorită lubrifierii insuficiente, folosirea lubrifianţilor şi prelungirea preludiului pot fi suficiente.

La femeile cu diverse tratamente, ce au ca efect advers lubrifierea insuficientă, medicaţia poate fi schimbată cu acordul medicului. De asemenea, la femeile aflate la menopauză, prescrierea de ovule sau estrogeni poate fi utilă.

Atunci când cauza durerii este o afecţiune patologică, medicul va stabili conduita terapeutică, medicamentele sau intervenţiile chirurgicale necesare.

Dacă dispaneuria nu are nicio cauză medicală, terapia sexuala este indicată.

Preluat de la: csid.ro