analgezice.jpg

Cu toții am experimentat durerea. Durerea este o senzație deranjantă și o experiență senzitivă și emoțională neplăcută cauzată de diverși factori. În același timp durerea este un bun indicator în cazul în care corpul nostru nu funcționează cum trebuie și oferă „indicii” cu privire la cauză. În funcție de intensitatea, tipul și cauzele durerii medicul va recomanda anumite analgezice.

Când mergem la medic pentru a primi tratament pentru ameliorarea durerii acesta se va folosi în alegerea medicației și de scara durerii făcută de Organizația Mondială a Sănătății încă din anul 1980, care clasificcă durerea în funcție de intensitate:

În funcție de intensitatea, tipul și cauzele durerii medicul va recomanda un anumit tip de analgezic.

Astfel pentru treapta 1– durere ușoară se pot recomanda analgezice neopioide: paracetamol–4–6 g/zi; diclofenac– 150–200 mg/zi; ibuprofen– 2,4–3,2 g/zi; naproxen– 750 mg – 1 g/zi; indometacin– 150 mg/zi; piroxicam– 20–40 mg/zi.

Pentru treapta a doua– durere moderată– se recomandă analgezice opioide slabe: tramadolul- soluţie, tablete cu eliberare ime­diată (50 şi 100 mg) şi retard (100, 150 şi 200 mg), supozitoare (doză maximă 400–600 mg/zi); codeină- tablete de 15 mg sau în combinaţii cu paracetamol; dihidrocodeina (DHC)- tablete retard de 60, 90 şi 120 mg (doză maximă 240–360 mg/zi); pentazocina- tablete de 50 mg/ fiole de 30 mg.

În cazul durerii severe- treapta a treia se prescriu analgezice opioide puternice: morfină- tablete/ fiole, oxycodonă- tablete, fentanil- plasturi/ tablete/ fiole, hidromorfon- fiole, metadonă- tablete.

Este esențial ca în momentul în care primiți un tratament analgezic pentru o durere ușoară sau moderată să respectați cu strictețe următoarele aspecte:

Realitatea medicală ne-a artătat însă că printre noi există:

Dacă știți că aveți în familie persoane care se pliază pe cea de a doua tipologie de pacienți aveți în vedere următorul aspect: durerea poate fi percepută și suportată diferit de fiecare dintre noi și sunt cazuri în care este mai ușor să apelezi la creșterea dozei de analgezice mai ales dacă vorbim de dureri persistente, intense sau asociate unor boli cronice sau unor afecțiuni grave.

În cazul creșterii dozei de analgezice sau de administrare incorectă veți observa la persoana în cauză următoarele simptome:

Analgezicele ameliorează durerea și implicit relaxează corpul, factor ce poate contribui la debutul unei dependențe psihice. În această situație aveți grijă la următoarele semne pe care le puteți observa la persoana apropiată care a trecut la automedicație în ceea ce privește administrarea analgezicelor:

Dacă bănuiți o posibilă formă de dependență, dar nu sunteți siguri vedeți dacă identificați două sau trei din simptomele descrise mai sus. Dacă le-ați identificat atunci puteți spune că pacientul aflat în această situație suferă de o formă de dependență de analgezice. Cu cât bifați” mai multe simptome cu atât dependența este mai gravă.

Dozele mari de analgezice opioide pot fi mortale.
Complicațiile administrării excesive de analgezice constau în:

Dependența de analgezice deseori „vine la pachet” și cu un consum ridicat de alcool.

În momentul asocierii alcoolului cu analgezice pacientul va experimente:

Pentru a veni în sprijinul pacienților ce ajung să consume analgezice în exces se recomandă îndrumarea acestora către:

Familia și prietenii trebuie să ofere susținere pacientului și să îl monitorizeze îndeaproape o perioadă lungă de timp.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro