diez-share-facebook.png
După opt ani în care economia statului elen a fost dependentă de asistenţa financiară internaţională, Grecia a ieșit oficial din cadrul acestui program. Grecia a fost parte a programului asistenţa financiară internaţională din 2010.

Grecia a reuşit să supravieţuiască graţie unor programe de asistenţă financiară în valoare totală de aproape 290 de miliarde de euro prin trei programe. I s-au solicitat reforme structurale, inclusiv unele nepopulare, cum ar fi regândirea sistemului de asistenţă socială, incapabil de susţinut. Criza întinsă pe opt ani a șters un sfert din PIB-ul elen. A făcut privatizări şi a fost nevoită să ia măsuri drastice cu implicaţii majore pentru populaţie, scrie digi24.ro.

„Şi-a pierdut atât de mult capacitatea de a se dezvolta, atât de mulți oameni au părăsit Grecia, în special tinerii. Din păcate încă există multă austeritate care va continua să afecteze populația”, spune Vicky Pryce, analist economic.

Atena are acum o rezervă bugetară de 24 de miliarde de euro, o sumă care i-ar asigura o plasă de siguranţă la nevoie. Va fi o naţiune care se va putea finanţa pe piaţa liberă. Totuşi, unii analiști susțin că acesta este mai mult un moment simbolic și că există încă multe de făcut pentru a îmbunătăți economia elenă.

Preluat de la: diez.md