Design-fara-titlu-29.jpg
Acum 42 de ani, în data de 14 mai 1981, Dumitru Dorin Prunariu devenea primul și ultimul român care a zburat vreodată în cosmos. Dumitru Dorin Prunariu a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Inginer aeronautic de profesie, Dorin Prunariu a fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene (ESA), transmite stirileprotv.ro.

Programul Intercosmos

În mai 1977 au început să se facă selecționări pentru programul de zboruri cosmice Intercosmos inițiat de către URSS și adresat țărilor aliate socialiste. Pe lângă o condiție medicală și psihologică perfectă, participanții trebuiau să aibă și studii tehnice superioare. La program s-au înscris 50 de persoane, printre care și Prunariu.

În final, Prunariu și alți 17 au fost acceptați pentru a participa la programul Intercosmos. Însă, după efectuarea examenelor medicale, toți cei 17 au fost respinși, inclusiv și Prunariu.

Prunariu a fost respins deoarece, în momentul când efectua probele de efort, din cauza unei gripe i s-au depistat perturbări cardiace. După două luni de la respingere, oficialii au stabilit ca dosarele a cinci candidați să fie reluate, printre care și cel al lui Prunariu. De această dată, Prunariu a reușit să treacă cu succes de toate probele.

Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român

Pe 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat în mod oficial ca primul nominalizat în cadrul zborului spațial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov, comandant de echipaj.

Cosmonautul român Dumitru Dediu și cosmonautul sovietic Iuri Romanenko au fost numiți ca membri ai echipajului de rezervă.

În seara de 14 mai 1981, un autobuz special i-a adus pe Prunariu și pe Leonid Lopov către Platforma 17 de la cosmodromul Baikonur. 

La ora 20.16, racheta purtătoare a navei cosmice Soiuz-40 a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur, avându-i la bord pe Dumitru Prunariu și pe Leonid Ivanovici Popov.

După un zbor de 8 minute și 50 de secunde, nava cosmică s-a desprins de ultima treaptă a rachetei purtătoare, deplasându-se în jurul Pământului. Astfel, Dumitru Prunariu a devenit primul român din istorie și al 103-lea om din lume care a zburat în spațiu. Prunariu a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Preluat de la: diez.md