pixel.png

Femeile sunt preocupate dintotdeauna să arate bine din toate punctele de vedere. Să aibă o piele frumoasă, un păr sănătos, o manichiură impecabilă, o ţinută ireproşabilă sunt doar câteva dintre aspectele care se numără pe lista unei doamne. În ultimii ani, femeile au devenit preocupate şi de estetica zonei intime, apelând la diferite intervenţii care să le ajute să se simtă bine în pielea lor, să scape de complexe sau chiar să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii. Am stat de vorbă cu Dr. Nico Ferariu, Medic Specialist Chirurgie Plastică, Estetică şi Reconstructivă şi am aflat tot ce trebuie să ştie o femeie în secolul XXI despre estetica zonei intime, de la A la Z.

Estetica ginecologică, un subiect tabu

CSID: Cât de importantă este estetica zonei intime în secolul XXI?

Dr. Nico Ferariu: Întrebare de 1000 de puncte! Lucrurile au evoluat în ultimii ani în acest sens, adică: deşi tabu, în urmă cu circa 20 de ani, s-a renunţat  la părul pubian. Acesta este primul pas în estetica minuţioasă a zonei intime. Apoi au apărut substanţe injectabile şi tratamente laser cu destinaţie precisă către zona genitală. Probabil odată cu contentul video în continuă creştere, publicul larg a început să fie mai atent  la aspectul estetic, deoarece în acelaşi timp cu creşterea încrederii în propria persoană, creşte şi calitatea vieţii, vorbim aici despre viaţa sexuală.

<!–

Formul de quiz

–>

CSID: Sunt româncele complexate? Care sunt cele mai solicitate proceduri?

Dr. Nico Ferariu: Aş spune că sunt pudice, că încă avem multe subiecte tabu. Încă avem întrebări multe şi mituri despre epilarea definitivă laser. Încă nu înţelegem dacă suntem sau nu candidaţi pentru labioplastie. Încă există cerere pentru himenoplastie, din motive cultural-religioase.

CSID: Estetica ginecologică este un subiect tot mai abordat de femeia modernă, deşi în continuare rămâne un subiect tabu. La ce proceduri poate apela pentru înfrumuseţarea sau îmbunătăţirea zonei genitale?

Dr. Nico Ferariu: Începem să venim mai des pentru epilare progresiv definitivă laser, ne adresăm medicului pentru labioplastie, avem întrebări şi paciente care vin pentru PRP (terapia vampir)  vaginal- rejuvenarea pereţilor vaginali care va duce la un grad de „strâmtorare” a vaginului şi deci la îmbunătăţirea vieţii sexuale.

Pentru înfrumuseţarea zonei genitale, femeile pot alege între clitoroplastie şi labioplastie, în funcţie de nevoile fiecăreia şi dorinţele personale. Aceste două intervenţii ajută la obţinerea unui aspect mai tânăr şi mai ferm al zonei genitale exterioare, de unde se îndepărtează excesul de ţesut flasc.

CSID: Aceste proceduri au devenit tot mai cunoscute în ultimii ani. Se întâmplă acest lucru doar din punct de vedere estetic sau şi pentru că femeile se confruntă cu anumite probleme? Care ar fi motivele medicale din spatele deciziei?

Dr. Nico Ferariu: Depinde de intervenţia vizată. Spuneam mai devreme că încă există femei tinere care recurg la himenoplastie- repararea himenului. Există situaţii, după naşteri naturale, când vaginul nu mai are pereţii fermi şi elastici, atunci au nevoie de intervenţii pentru îmbunătăţirea aspectului şi a vieţii sexuale. Şi aici vorbim despre: labioplastie, vaginoplastie. Acestea sunt intervenţii chirurgicale care repară aspectul, fermitatea şi redau încrederea pacientei.

CSID: Înainte de a lua această decizie ce întrebări trebuie să pună pacienta medicului?

Dr. Nico Ferariu: Ar trebui să întrebe care este procedura potrivită pentru problema în cauză. Aici depinde de experienţa chirurgului. Care sunt recomandările postoperatorii, care sunt complicaţiile posibile,  care sunt tipurile de anestezie indicate pentru fiecare intervenţie şi aşa mai departe.

Eu zic aşa: să întrebe medicul liber şi deschis orice întrebare are în minte. Doctorul nu este acolo să te judece, ci să te ajute.

Rejuvenarea vaginală: metode, riscuri, beneficii

CSID: Care sunt metodele prin care se poate face rejuvenarea vaginală?

Dr. Nico Ferariu: În funcţie de necesitate, aici discutăm despre proceduri de la simplu la complex:

  1. rejuvenare cu ajutorul luminii intens pulsate sau laser, cu dispozitive speciale, în clinici de estetică, se obţine o îngroşare a pereţilor vaginali şi o rejuvenare.
  2. rejuvenare injectabilă, cu ajutorul acidului hialuronic sau a terapiei vampir – PRP, se obţine o îngroşare a peretelui vaginal anterior, a zonei cunoscută drept „ punctul G”.
  3. Vaginoplastia – intervenţie de reconstrucţie a pereţilor vaginali, efectuată cu anestezie generală, în condiţii de spital cu internare de 24 de ore, acolo unde ai nevoie de un chirurg experimentat şi unde trebuie să ştii clar care sunt riscurile care pot apărea şi complicaţiile care pot apărea pe perioada vindecării.

CSID: Care sunt candidatele care pot apela la această intervenţie şi care sunt femeile care nu pot face intervenţia?

Dr. Nico Ferariu: Candidatul ideal este femeia sănătoasă clinic, care s-a decis să facă această intervenţie, care este informată corect, înţelege recomandările post intervenţie şi le respectă.

CSID: Ce trebuie să aibă pacienta în vedere înainte, în timpul şi după procedură?

Dr. Nico Ferariu: Înainte de procedură, va trebui să facă analize, de la banala secreţie vaginală până la analize de sânge cu virusologie, în funcţie de indicaţiile pentru fiecare procedură. În timpul intervenţiei, fie este adormită dacă vorbim de anestezie generală, fie stă cuminte şi colaborează cu medicul dacă vorbim de anestezie locală. După intervenţie, respectă cu stricteţe indicaţiile chirurgului.

CSID: Aş vrea să vorbim puţin despre beneficiile rejuvenării vaginale, despre riscuri şi contraindicaţii.

Dr. Nico Ferariu: Beneficiile sunt de ordin psihologic şi de ordin fizic. Adică, am zona intimă curată, proaspătă şi rejuvenată, mă voi simţi mai bine în pielea mea. Am nevoie de labioplastie pentru că nu mă simt ok cu aspectul intim, pe de o parte voi avea labii mici şi fine, pe de altă parte mă voi simţi mai sexy. Am probleme în timpul contactului sexual pentru că pereţii vaginali sunt lacşi, atunci odată cu vaginoplastia, viaţa mea sexuală va fi mult îmbunătăţită.

Riscurile sunt cele legate de orice intervenţie, aşa cum descriu studiile şi recenziile chirurgicale: sângerare, serom, hematom, infecţie etc. Plus riscurile anestezice. Tocmai de aceea, este bine să te informezi clar unde vei fi operată, cine te operează. NU mergem după reclamă, mergem la medici informaţi.

CSID: Este procedura permanentă sau trebuie repetată după o anumită perioadă de timp?

Dr. Nico Ferariu: Depinde de procedură. Intervenţiile laser şi injectabile necesită repetiţie, intervenţia chirurgicală nu.

CSID: Care este timpul de recuperare?

Dr. Nico Ferariu: Depinde de tipul procedurii – injecatabil şi laser 1-2 zile, chirurgical 2 săptămâni – o lună.

Estetica zonei intime, o metodă de îmbunătăţire a calităţii vieţii

CSID: Fiecare procedură în sine naşte mituri. Ce mituri se află în spatele rejuvenării vaginale?

Dr. Nico Ferariu: Nu-mi sunt clare încă, mai degrabă în ţara noastră avem tabuuri, încă descoperim igiena şi nu vreau să fiu rea aici, însă până la mituri trebuie să trecem de pudori şi tabuuri.

CSID: Femeile trecute de perioada menopauzei ar trebui să fie mai deschise acestei intervenţii? Cum le-ar putea îmbunătăţi calitatea vieţii?

Dr. Nico Ferariu: Intervenţia chirurgicală de vaginoplastie le ajută cu siguranţă pe femeile trecute de această perioadă, deoarece  se îmbunătăţesc contenţia vezicii urinare şi micţiunile.

CSID: Are o femeie nevoie de toate aceste intervenţii sau poate avea o viaţă împlinită şi fără ele?

Dr. Nico Ferariu: Aceste intervenţii nu se adresează tuturor femeilor, cum nici mărirea sânilor nu se adresează tuturor femeilor. Aşadar, fiecare intervenţie chirurgicală se adresează pacientei care are nevoie de respectiva intervenţie. Nu facem coadă să ne operăm, să ne injectăm, dacă nu avem o problemă legată de zona respectivă. Fiecare femeie îşi cunoaşte corpul, îşi înţelege nevoile şi acţionează în consecinţă.

 

Preluat de la: csid.ro