pixel.png

Cancerul de col uterin este o boală gravă, dar de multe ori mută. Se poate instala la 8 sau chiar 10 ani de la infecţia cu una dintre tulpinile periculoase de HPV. Testul PAP şi vaccinul reprezintă paşi importanţi pentru a păstra sănătatea colului uterin. Reputatul medic ginecolog dr. Iosif Niculescu dă detalii importante despre tratamentul cancerului de col uterin, dar şi despre vaccinare.

Printre semnele şi simptomele pe care le poate da cancerul de col se numără durerea, sângerarea intermenstruală, secreţia vaginală modificată pot fi semne ale bolii. Se pot adăuga infecţii în toată sfera genitală.

CSÎD: Este tratabil cancerul de col uterin? În ce măsură şi în ce condiţii?
Dr. Iosif Niculescu:
Este important să descoperim boala în stadii precoce, atunci când tratamentul este de cele mai multe ori uşor, eficient şi marcat de mai puţine efecte adverse. În stadii avansate, tratamentul este complex, invaziv, de cele mai multe ori este nevoie şi de operaţii, dar şi de completarea tratamentului cu radioterapie şi chimioterapie. Există protocoale terapeutice în funcţie de stadiul şi agresivitatea bolii. Rezultatele terapiei sunt condiţionate de stadiul bolii la momentul diagnosticului. În stadiile avansate, mortalitatea este peste 80%.

Cum se tratează cancerul de col uterin?

CSÎD: Ce terapii /tratamente noi sunt pentru cancerul de col uterin?
Dr: Iosif Niculescu:
În stadiile incipiente există intervenţii limitate, cu sau fără terapii adjuvante, care vor conserva funcţia reproductivă.
Imunoterapia, nu este introdusă încă în protocoalele uzuale. Tumorile au structuri împotriva cărora se pot dezvolta anticorpi, care se pregătesc în laborator şi care se injectează ducând la involuţia tumorii.

<!– Surpriză totală! Câți români au murit în pandemie față de 2019–> CITESTE PE EVZ.RO: Surpriză totală! Câți români au murit în pandemie…
<!– Răsturnare de situație. Frații lui Emi Pian pot ajunge după gratii! Totul se decide chiar azi–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Răsturnare de situație. Frații lui Emi Pian pot…

Şi bărbaţii au început să se vaccineze anti-HPV

CSÎD: Vaccinul anti-HPV se adresează până la urmă şi bărbaţilor? Ce date aveţi despre vaccinarea bărbaţilor/băieţilor în lume şi în România?
Dr: Iosif Niculescu
: Bărbaţii au început să fie incluşi pe lista de vaccinare în anumite ţări. În acest moment este greu de apreciat eficienţa. Momentan există recomandarea, dar nu este bine standardizată indicaţia.

CSÎD: Vaccinul anti HPV trebuie reînnoit?
Dr: Iosif Niculescu:
Pentru vaccin se face rapel la 10 ani.

 

Galerie foto

vezi galeria 5 foto

Preluat de la: csid.ro