În general românii asociază bolile endocrine cu glanda tiroidă. Însă la medicul endocrinolog se tratează mult mai multe afecţiuni. De exemplu, osteoporoza. Am stat de vorbă cu dr. Cristian Deciu, medic specialist endocrinologie despre acest subiect.
CSÎD: Cu ce probleme de sănătate ajung pacienţii la medicul endocrinolog?
Dr. Cristian Deciu: Se întamplă foarte rar ca un pacient să ajungă, din proprie inţiativă, la medicul endocrinolog. De obicei, pacienţii sunt trimişi la endocrinologie de către medicul de familie sau de către alţi medici specialişti. Se întâmplă asta pentru că simptomele cauzate de bolile endocrine sunt de cele mai multe ori nespecifice, iar pacienţii ajung iniţial la alte specialităţi medicale. Ca şi frecvenţă, afecţiunile tiroidiene sunt de departe cea mai întâlnită patologie pentru care pacienţii se prezintă la medicul endocrinolog. Aceste afecţiuni sunt urmate de sindromul de ovar polichistic, nanismul hipofizar, sindromul Cushing, hiperparatiroidismul primar, osteoporoza, hipogonadismul, adenoamele hipofizare.
Osteoporoza afectează şi femei şi bărbaţi
CSÎD: Care sunt principalele boli endocrine de care suferă românii?
Dr. Cristian Deciu: Cele mai des întâlnite boli endocrine sunt cele care afectează glanda tiroidă, respectiv tiroidita autoimună şi nodulii tiroidieni. Din propria experienţă, pe locul al doilea se află osteoporoza. Aceasta este o boală care este subdiagnosticată în România. Un aspect foarte important legat de osteoporoză este faptul că ea trebuie tratată exclusiv de către medicul endocrinolog. Foarte puţini pacienţi cunosc faptul că osteoporoza este o boală endocrină şi de aceea ajung de multe ori la alte specialităţi medicale pentru tratamentul acestei afecţiuni. Osteoporoza este mai des întâlnită în rândul femeilor după 65 de ani. În cazul bărbaţilor, incidenţa osteoporozei este mai crescută după ce aceştia împlinesc 70 de ani.
<!–
Formul de quiz
–>
Vârste la care apar de obicei boli endocrinologice
CSÎD: Există vârste la care suntem mai predispuşi să ne îmbolnăvim de boli din sfera endocrinologiei?
Dr. Cristian Deciu: Bolile endocrine pot afecta orice grupă de vârstă. Există, însă, şi boli endocrine care au o frecvenţă mai mare la anumite grupe de vârstă, aşa cum există şi afecţiuni care au incidenţă mai crescută în rândul femeilor sau al bărbaţilor, după caz. De exemplu, patologia autoimună tiroidiană (tiroidita autoimună şi boala Basedow-Graves) este mai des întâlnită în rândul pacienţilor care au vârste cuprinse între 20-40 de ani şi al femeilor. Nodulii tiroidieni apar pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Ce se întâmplă la un consult endocrinologic
CSÎD: Cum se desfăşoară o vizită de rutină la medicul endocrinolog?
Dr. Cristian Deciu: Din punctul meu de vedere, cea mai importantă etapă a consultului endocrinologic este anamneza. Discuţia cu pacientul ar trebui să ocupe cea mai mare parte din timpul alocat consultului. Şi asta pentru că ea este esenţială, deoarece aduce cele mai importante informaţii, esenţiale în stabilirea unui diagnostic corect. Examenul clinic în endocrinologie este unul general, cu atenţie deosebită pe zona gâtului, unde se găseşte glanda tiroidă. Un endocrinolog bun trebuie să aibă în primul rând cunoştinţe solide de medicină internă, apoi de endocrinologie şi la sfârşit un strop de intuiţie. Munca de endocrinolog seamănă foarte mult cu cea a unui detectiv. Absolut orice informaţie poate fi importantă pentru diagnostic.
Preluat de la: csid.ro