vama.jpg
Pe pagina oficială a Poliției de Frontieră a fost publicat și este posibil de descărcat modelul fișei epidemiologice pentru călători, care trebuie completată la intrarea în Republica Moldova. Completarea acesteia cu date eronate poartă răspundere contravențională și penală.

Răspundere contravențională pentru încălcarea prevederilor articolului 761, aliniatul (2) din Codul Contravențional survine în următoarele situații:

# indicarea datelor eronate în fișele epidemiologice;
# necompletarea tuturor compartimentelor fișei epidemiologice;
# refuzul completării fișei epidemiologice.

Pentru comiterea acestor fapte, persoana fizică riscă sancțiune sub formă de amendă în mărime de la 22 500 de lei la 25 000 de lei.

Răspunderea penală pentru încălcarea articolului 215, alineatul (1) din Cod Penal survine în următoarele situații: Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli.

În cazul respectiv, survine răspunderea sub formă de amendă în mărime de la 720 la 1 000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la trei ani aplicate persoanei fizice, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2 000 la 3 000 unităţi convenţionale cu sau fără lichidarea persoanei juridice.

În situația când în rezultatul nerespectării măsurilor s-a soldat cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei din imprudență, survine răspunderea conform articolului 215, alineatul(2) din Codul Penal, care prevede răspunderea sub formă de închisoare de până la șapte ani aplicată persoanei fizice, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 2 000 la 3 000 de unităţi convenţionale cu lichidarea întreprinderii.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md