main-1.jpg
„Dacă nu te lași provocat, nu devii mai bun”, „Sper ca discursul meu să vină cu unele elemente de puzzle ce vor contribui la avansarea voastră într-o carieră IT”, „Avem nevoie de ambiție, perseverență și dorința de a învăța și a merge înainte”, „Domeniul ICT vine cu oportunități egale pentru oricine”, „Simt că ceea ce fac acum e ceea ce vreau într-adevăr să fac” – astfel de concluzii și încurajări au răsunat la cea de-a treia ediție „Women in ICT”, ce a reunit pentru câteva ore profesioniste ale sferei tehnologiilor informaționale, dar și tinere ambițioase care-și doresc să urmeze acest domeniu în cariera lor. Participantele au fost inspirate și motivate de șase vorbitoare și de alți invitați speciali.

„Women in ICT” este evenimentul ce-și propune de fiecare dată să schimbe percepția asupra rolului femeilor în cadrul domeniului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) și să consolideze comunitatea locală a profesionistelor IT prin transfer de experiență și comunicare. Ediția a treia a adus în fața participantelor vorbitoare remarcabile, ale căror experiență, recomandări, lecții de viață au inspirat și au motivat.

ict9Karen Hilliard, Reprezentanta USAID în Moldova: „Mă bucur pentru orice act de susținere a femeilor în IT, domeniu care este de obicei dominat de bărbați. Acest sector este unul dintre cele mai dezvoltate din Moldova și cel care crește într-un tempou rapid. Doar în 2015, acesta a înregistrat o valoare de 600 de milioane de dolari și a angajat mai mult de 22 de mii de persoane. În prezent, acest domeniu este cel mai mare angajator al tinerilor din Moldova și plătește cele mai înalte salarii din economie. Guvernul Statelor Unite vede acest sector ca un instrument major pentru economia Moldovei, iar pe această cale noi dorim ca femeile să beneficieze de această creștere și de salariile înalte pe care le pot obține aici. Faptul că femeile sunt slab reprezentate în acest sector este o problemă ce ține de percepție greșită și stereotipuri, care vine atât din partea angajatorilor, cât și din partea femeilor. Doamnelor, sectorul are nevoie de voi, de inteligența voastră, de etica voastră de lucru și creativitatea voastră”.

ict8Irina Străjescu, Communication and Events Director, Moldcell, Președinte al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC

Irina le-a povestit participantelor despre alegerile pe care le-a făcut în viață: de la facultate până la dragoste și le-a sfătuit cum să echilibreze cele două emisfere ale creierului: dreaptă și stângă, astfel încât să genereze cele mai bune soluții. Mai mult decât atât, le-a încurajat să-și asculte inima în tot ceea ce-și doresc să realizeze. „Why women rock in IT? Trăim într-o lume care ne învață să gândim cu emisfera stângă. Lumea noastră e guvernată de bărbați și noi trebuie să înțelegem cum să lucrăm în această lume. Dacă noi vom aduce idei noi, neconvenționale, atunci se vor naște inovații. Mai mult, toate studiile științifice demonstrează că femeile sunt mai bune în multitasking, iar într-o situație de stres, sunt mai eficiente la găsit soluții bune în timp scurt. Dacă nu te lași provocat, nu devii mai bun. Peste cinci ani sfera asta nu va mai fi doar pentru bărbați, ci pentru toată lumea. Recomandarea mea este să vă ascultați pe voi înșivă, să vă auziți intuiția, pentru că toate răspunsurile sunt înăuntrul vostru. Vă felicit pentru că sunteți aici.”

ict4

 

ict2Elena Mutruc, Delivery Center Manager, Pentalog: „Am o echipă frumoasă de 140 de persoane, dintre care doar 15 % sunt femei. Din acest motiv am ales astăzi să vă vorbesc. Sper ca discursul meu să vină cu unele elemente de puzzle ce vor contribui la avansarea voastră în cariera IT”.

Elena le-a povestit femeilor despre primul contact cu informatica în timpul școlii și despre pasiunea pentru chimie care o conducea către o carieră în acel domeniu, până în momentul în care a ales să studieze Matematică și Informatică. În 2006 se alătura echipei Pentalog, iar cele mai mari atuuri ale ei au fost ambiția și perseverența, întrucât nu avea experiență în IT. „Am cunoscut oameni care au crezut în mine și m-au susținut pe parcurs, îmi plăcea ceea ce făceam și mă motivau rezultatele proiectelor, ale echipei cu care lucram. Nu a fost ușor. A fost și continuă să fie multă muncă, dorința de a nu greși, de a învăța, de a fi mai bună. Lucrul în acest domeniu este diferit în fiecare zi, lucrez cu oamenii, nu doar cu calculatoarele, iar ceea ce am învățat este că un grup de oameni nu este o echipă. Mai întâi trebuie să mă cunosc pe mine și să trec de la un lider autoritar la unul vizionar.”

ict12Svetlana Arnaut, directoare YOPESO

Apelând la experiența proprie, directoarea YOPESO a pus accent pe câteva detalii importante, ce pot face diferența, dacă le este acordată atenția necesară.

Eu vreau – „Este foarte important pentru femeile care încep să-și definească un obiectiv”.

Eu învăț – „În ambianța noastră femeile sunt angajate în management, testing, design, marketing și mai puțin în dezvoltare de soft. Da, este adevărat că programarea propriu-zisă necesită foarte multă dedicație, învățare continuă, dar femeile pot spune un cuvânt în această ramură. Trebuie să învățați mult, să cereți companiei la care lucrați să investească în educația voastră prin cursuri, seminare, workshopuri”.

Eu nu renunț – „Eșecul este un proces natural din care trebuie să învățăm. În activități profesionale, emoțiile și lacrimile nu rezolvă nimic”.

Eu reușesc – „Eu am câteva formule pe care nu le accept: nu și nu știu. Acestea nu au continuitate, iar sfatul meu este să nu le folosiți, dar să găsiți formule care predispun la dezvoltare și continuitate”.

„Fiți curioase, curajoase, nu cutezați să stați într-o parte, riscați și o să reușiți să vă construiți o carieră după tiparul dumneavoastră personal.”

ict3

ict10Lisa Terziman, Chief Operating Officer, FENTURY: „Când aveam 16 ani, știam că vreau să fac ceva ce va ajuta oamenii și astfel am devenit voluntară la organizații ecologiste. Știam însă că nu voiam să lucrez într-o companie mare și să fac lucruri pe care nu le vreau. Ulterior, am început alături de un prieten să construim compania noastră. Aveam multe probleme legate de teamă și lipsă de experiență. Când am început, eram patru oameni, acum suntem 16. De unde să începeți voi? Scrieți o listă cu ce vreți să faceți, gândiți-vă la ce vă poate opri și eliminați obstacolele. Problema neîncrederii este obișnuită pentru toți oamenii. Echipa pe care o aveți este însă cea mai importantă. Faceți greșeli, învățați, dar cel mai important, mergeți înainte!”.

 

ict1Daniela Efros, Head of Quality & Standards, Amdaris: „IT-ul nu se mai asociază cu un grup de oameni, calculatoare, ceai și tartine, deja e vorba de o echipă. Da, avem nevoie de o bază tehnică, dar avem nevoie și de arhitectură, analiză, testare, design, mentenanță de calitate, coordonare a echipei, a proiectului și comunicare cu clienții. Angajații sunt foarte diferiți, iar fiecare dintre ei are diferite talente. Dacă le combinăm, atunci avem succes. Eu simt că ceea ce fac acum e ceea ce într-adevăr vreau să fac. Reușesc prin susținerea colegilor, a familiei, prin muncă și studii în fiecare zi”.

 

ict13Viorica Sudacevschi, Conferenţiar universitar, Șef Catedra Calculatoare, Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, UTM: „La facultate avem opt programe de licență și încercăm să ne apropiem de modul în care lucrează companiile. Astfel, studenții pot încă de la început să-și dea seama de acele lucruri de care au nevoie pentru a avea reușite. Anul viitor planificăm să deschidem două specialități noi: Software engineering și Robotica. În aceste domeniu, sunt atâtea oportunități, iar cea mai importantă abilitate de care aveți nevoie este pasiunea. Informatica este foarte logică, dar și foarte abstractă, cheia succesului este doar munca. Dintre cei 1.000 de băieți și 230 de fete care învață la noi, proporția celor mai buni este 50 % fete și 50 % băieți. Chiar anul trecut, șefă de promoție a facultății a fost aleasă o studentă”.

Discursurile motivaționale au fost urmate de ceremonia de apreciere pentru femeile care au demonstrat performanțe remarcabile în sectorul IT din Moldova și de o sesiune de socializare între participante.

ict14

Valeria, studentă în anul III la Facultatea Cibernetică și Informatică economică, ASEM: „Am venit la eveniment pentru că mi s-a părut ceva interesant, o provocare, și mi-am zis că aici pot apărea oportunități noi pentru mine, întrucât sunt în căutarea unui loc de stagiere. Acum, sunt mai motivată și vreau să mă înscriu la cât mai multe”.

Natalia, angajată în domeniul IT: „Am venit la eveniment din curiozitate, atât față de domeniu, cât și față de istoriile femeilor care au vorbit. Experiența doamnelor ne-a frapat într-adevăr, a fost ceva frumos. Sunt în IT deja de 10 ani și pot să le spun femeilor că trebuie să fim ambițioase, să știm ceea ce vrem și să ne ținem de scopul pe care ni l-am propus”.

ict7

Evenimentul Women in ICT este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2016 și cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Centrului de Excelență în Domeniul TIC. Parteneri media: Agora, Allmoldova și Diez.

ict11

ict6

ict5

Preluat de la: Diez.md