dieta-lui-mihai-eminescu.jpg

Mihai Eminescu, unul dintre cei mai mari poeți români, a avut o dietă care reflecta stilul de viață și obiceiurile alimentare ale secolului al XIX-lea. Din mărturiile contemporanilor săi și din documentele istorice, reiese că alimentația sa era simplă, dar nu neapărat sănătoasă, în concordanță cu resursele și obiceiurile vremii.

Eminescu avea un stil de viață boem, iar mesele lui erau deseori neregulate. Se spune că deseori neglija mâncarea, fiind absorbit de munca sa sau de preocupările intelectuale.

Eminescu consuma adesea mâncăruri tradiționale românești, cum ar fi mămăliga, brânza și ciorbele. Iubea cafeaua, care era un element constant în rutina lui zilnică, adesea consumată în exces, probabil pentru a compensa oboseala. Consuma vin, iar în unele perioade, acest obicei a devenit mai frecvent, fiind influențat de cercurile sociale în care se învârtea. În ultimele decenii ale vieții, sănătatea sa a început să se deterioreze. Alimentația precară și stilul de viață haotic au contribuit, probabil, la agravarea problemelor sale de sănătate.

Dieta sa era influențată de disponibilitatea alimentelor specifice regiunilor în care locuia (Bucovina, Iași, București). În perioada în care a trăit, mesele erau mult mai modeste comparativ cu standardele moderne, fiind bazate în principal pe legume, lactate și cereale.

Nu există dovezi clare că Eminescu urma o dietă sănătoasă sau echilibrată. Dimpotrivă, obiceiurile alimentare și stilul său de viață reflectă mai degrabă boemia și neglijența față de aspectele practice ale traiului.

Un bucătar pasionat de poezie a vrut să le ofere clienților o experiență culinară cu totul deosebită, pentru a marca cum se cuvine ziua lui Mihai Eminescu. Astfel, bucătarul a optat pentru preparate care făceau parte din dieta lui Mihai Eminescu.

„În meniul poetului erau și pârjoalele moldovenești, zeama de găină acrită cu borș și cu tăiței de casă. Ca fel principal, tochitura moldovenească era pe primul loc. Aceasta conținea carne de porc prăjită, amestecată cu chișcă, un fel de cârnat de casă cu orez. Sarmalele coapte în bostan și fierte în vin sunt și ele în meniu.

Din meniu nu lipsește desertul poale-n brâu, iar ca băuturi, țuică fiartă și vin fiert, vin roșu, vin rose”, a declarat bucătarul într-un interviu pentru Libertatea.

Foto: arhivă

Preluat de la: csid.ro