soia.jpg

Renunţarea la anumiţi aminoacizi din alimentaţie poate duce la încetinirea creşterii tumorilor, potrivit unor experimente efectuate în laborator.

Savanţii de la Universitatea Glasgow şi de la Cancer Research UK Beatson Institute au descoperit că înlăturarea a doi aminoacizi neesenţiali – serina şi glicina – din dieta şoarecilor a încetinit dezvoltarea cancerului intestinal şi limfatic, relatează Science Daily.

Oamenii de ştiinţă au observat că această dietă duce la o susceptibilitate ridicată a unor celule canceroase la chimicalele care duc la moartea acestor celule. Nivelul acestor chimicale creşte atunci când terapiile tradiţionale, precum chimioterapia şi radioterapia, sunt utilizate.

Următoarea etapă este de a înfiinţa  teste clinice pe pacienţii bolnavi de cancer pentru a stabili fezabilitatea şi siguranţa acestui tratament, scrie Descoperă.

Dr. Oliver Maddocks, un membru al echipei de cercetare, a dezvăluit că „descoperirile noastre sugerează că restricţionarea anumitor aminoacizi printr-un plan de dietă controlat poate reprezenta pe viitor o parte adiţională a tratamentului pentru unii bolnavi de cancer, ajutând la eficientizarea altor tratamente”.

Aminoacizii sunt „cărămizile” de care au nevoie celulele pentru a face proteine. Celulele sănătoase sunt capabile să producă serină şi glicină, dar celulele canceroase sunt mult mai dependente de obţinerea acestor aminoacizi din diete.

Glicina şi serina se găsesc în alimente precum soia, fasole, mazare, nuci, alune, lapte, brânză, carne, peşte şi ouă.

Totuşi studiile au arătat că dieta este mai puţin eficientă atunci când sunt prezente tumorile cu gena Kras activată, precum în cancerul pancreatic, pentru că această genă creşte abilitatea celulelor canceroase de a-şi face propria serină şi glicină.

Preluat de la: Csid.ro